Днес отбелязваме Летен Никулден

Автор: "PoligrafF", от 09.05.2019 0
На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е починал през 342 г. в Мира.

През 1077 година градът му бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един свещеник от Бари и му поръчал да пренесе мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година местното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до днес.

Ден преди големия празник, в Бургас пристигна частица от мощите на Свети Николай. Те бяха посрещнати в храм „Свети Никола“ в бургаския комплекс “Меден рудник” по случай 10-годишнината от първата копка на църквата и полагането на основния камък през 2008 година.ощите ще останат в храма до неделя, 13 май 2018 г, когато ще бъдат изпратени по същия тържествен начин.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не бива да се работи, за да не ни накаже светецът с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи организират молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е известен като Сухи Свети Никола. Сред най-известните обичаи е “Пеперуда” - общността избира малко момиченце, задължително сираче, което трябва да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден празнуват всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо. Екипът на “PoligrafF” честити празника на имениците, моряците, рибарите, банкерите и бургазлиите! Бъдете здрави и благословени!

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или