Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Отбелязваме Световния ден на потребителите

Автор: "PoligrafF" , от 15.03.2019 0
Основната цел на този ден е да популяризира и защити правата на всеки един гражданин по света, свързани с покупката на стоки и услуги.

На днешния 15-и март отбелязваме Световния ден на потребителите. Той е учреден на 15 март 1983 г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите. Основната цел на този ден е да популяризира и защити правата на всеки един гражданин по света, свързани с покупката на стоки и услуги.

На този ден преди години за първи път са формулирани основните права на потребителите:

- Правото на безопасност.
- Правото на информация.
- Правото на избор.
- Правото да бъдеш чут.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права:

- Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им.
- Право на неподвеждаща реклама.
- Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени.
- Право на договори без неравноправни клаузи.
- Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни.
- Право на помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.
- Правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

Тази година мотото е „Надеждни интелигентни продукти“. Според последните проучвания по света има над 23,1 милиарда смарт продукти – близо три пъти повече от жителите на планетата, съобщават от  Consumers International. Сред най-популярните интелигентни продукти са смартфоните, игровите конзоли,  „умните“  телевизори и играчки,  гривните, свързани със здравословното ни състояние и системите за интелигентно управление на колите.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или