Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕПЦ със "страшни истории" за онлайн пазаруването в навечерието на Хелоуин

ЕПЦ със "страшни истории" за онлайн пазаруването в навечерието на Хелоуин

Дракони, черепи или вещици? Или интернет?

Дракони, черепи или вещици? Кое е най-страшното чудовище, което сте виждали на Хелоуин? А в интернет? ЕПЦ България се опита да синтезира някои от най-честите измами, опасности и некоректни практики, за които получава оплаквания от потребители, които са пострадали в глобалната мрежа.

• Разглеждате десетки сайтове за маратонки и накрая попадате на един, който случайно изскача като реклама пред погледа ви. Дори не обръщате внимание на името. Но виждате най-добрите цени за най-различни модели, видове и номера спортни обувки. Поръчвате. И понеже всичко е от любимата ви марка и то със значително намаление, взимате три чифта – и за половинката, че и за детето. Започвате да чакате. Месец, два, три. Накрая по пощата пристига пратка, обикновено от Азия, в която обаче вместо три чифта маратонки, има пръстенче за 2 долара – с етикета. Веднага пишете оплакване до сайта. Не ви отговарят, а след месец сайтът спира да съществува.

• Спестили сте малко пари и започвате да проверявате обявите за нова кола, пък макар и втора ръка. Попадате на оферта от фирма от Германия, в която виждате точно, това, което искате. Плюс 4 зимни гуми като подарък. Свързвате се с продавача, който веднага ви предлага изгоден транспорт – незнайно защо с куриерска компания от Италия,  но пък има опция да покарате колата 3 дни, а след това да решите окончателно дали ще я вземете. Само трябва да платите половината от сумата. Продавачът дори изпраща договор, както и фактура с подпис и печат на фирмата. Превеждате половината от сумата по банков път и започвате да чакате. В деня, в който трябва да изпробвате новото си возило, получавате нов мейл, че колата е задържана на границата в …  Унгария.  И трябва да платите 1000 евро, за да бъде освободена на митницата. Парите ще ви бъда приспаднати от крайната цена. Плащате, защото нямате търпение, а и вече сте дали достатъчно. И пак чакате. След седмица се опитвате да звъннете на телефона във фирмата-продавач и се оказва, че там изобщо не знаят за вас. А и е твърде вероятно изобщо да не продават коли.

• Имате телефон – дали подарък от любимия, дали от баба ви, но решавате, че може да се разделите с него и го обявявате за продажба. Като за непрофесионалист-търговец, качвате обява с реалната му цена от 600 лв. в някой от многобройните платформи за продажби. След ден с вас през чата по телефона или социалните мрежи се свързва човек, който се представя за потенциален клиент и на развален английски език ви предлага да плати 150 лв. отгоре. Иска ви номер на банкова сметка и изпраща „доказателство“ за превода (платежно или разпечатка от електронно банкиране), който обаче остава на изчакване. Казва, че парите ще бъдат прехвърлени, след като изпратите телефона към адреса. Изпращате телефона, но в последствие пари така и не получавате. Продавачът изтрива всички профили в социалните мрежи и няма как да се свържете с него.

• Искате да направите ремонт на банята, но вече имате заем от банка у нас. Търсите друг вариант и попадате на обява в сайт, според която може да ви помогнат точно във вашето положение. Започвате дълга кореспонденция, най-често на развален френски или английски език и то в чата. Оказва, че чужда банка много лесно може да ви отпусне желания кредит от 5800 евро, но преди това вие трябва да им изпратите 500 лв. за покриване на такси и други разходи. Събирате все някак парите и плащате - чрез директен превод на пари към физическо лице, използвайки някои от най-популярните начини за плащане. Заемът обаче не идва. Идва обаче друго съобщение в чата – направен е превод за 6000 евро, по погрешка, с 200 евро повече. И вие трябва да върнете надвнесената сума предварително, за да получите целия размер на кредита. Отказвате. Започват да ви плашат, че нарушавате договора и дори ще ви съдят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега