Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Търговията в социалките кипи - ето за какво трябва да внимаваме

Автор: "PoligrafF" , от 08.01.2019 0
Все повече нашенци препродават нежеланите си подаръци във Facebook.

Все по-популярни стават продажбите в интернет между физически лица – в социалните мрежи, чрез различни платформи. Вероятно в този период много хора ще опитат да препродадат по този начин някои от подаръците, които са получили за празниците. Други пък ще разчитат да си купят съвсем нова дреха или вещ от някой, който просто иска да се “освободи” от тях, защото му се повтарят или не са съвсем по негов вкус. За какво да се внимава при такива покупки, предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

”Основният съвет е хората да бъдат внимателни и да не разчитат на оферти от непознати. Особено, когато няма възможност да се свържат пряко с тези потребители на социалните мрежи. Защото, макар и да предлагат различни стоки и услуги, обикновено това са просто потребители, които могат да направят някакъв профил, известно време да прекарат в тази социална мрежа и после да изчезнат безследно”, заяви Маргаритов в сутрешния блок на телевизия Канал 3. Той потвърди, че в КЗП все по-често се получават сигнали от хора, които са попадали на подобен тип некоректни „търговци”.

”Има доста рискове, тъй като тези общувания не могат да бъдат подведени под знаменателя на Закона за защита на потребителите. Това са отношения между физически лица, които поначало нямат търговски елемент, а по-скоро гражданскоправен”, обясни председателят на КЗП. И посъветва, когато прибягваме до такива взаимоотношения, да проверяваме внимателно, за да сме сигурни, че насреща не стои някой, който единствено има за цел да ни подведе – да вземе парите и да не ни достави нищо или пък да получим нещо съвършено различно от видяното на снимката.

”Ако има отзиви от други потребители, които вече са осъществили реална сделка, това също би било полезно да се ориентираме”, добави Маргаритов. Той обобщи, че „основните белези на това комуникиране би трябвало да бъдат надеждност и възможност за пряк контакт”. 

Димитър Маргаритов постави акцент и на това, че сега сигурно много потребители в мрежите и в електронните платформи ще продават различен тип стоки, като ги представят за нови, неупотребявани, на много изгодни цени.

”Именно на това трябва да спрат вниманието си потребителите, които все пак смятат да закупят по този начин нещо. Дали пък някъде в електронен магазин, няма да намерят по-изгодна цена или оферта за същото или подобно нещо. Не е изключено, някой да спекулира с това, че цената е много ниска, а тя да бъде много по-ниска на друго място, където съвсем стандартно се продава”, коментира той.

”Може част от тези стоки, които се представят за неизползвани подаръци, да не са толкова нови, за колкото се представят, а да са били употребявани известно време и да се продават, защото вече не са необходими на този, който иска да се освободи от тях”, добави Маргаритов.

Важно е да пазим осъществилата се кореспонденция по повод покупката. Още по-добре би било, ако се снабдим с касовия бон, който е бил издаден на този, който първоначално е закупил стоката от дадения търговец. Това ще ни даде възможност при възникването на проблем във връзка с дефект например, да отправим претенцията си към първоначалния продавач.     

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или