Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Честваме 1098 години от битката при Ахелой

Честваме 1098 години от битката при Ахелой

Край поречието на река Ахелой, на 20 август 917 г., войските на цар Симеон I и византийския главнокомандващ Лъв Фока влизат в една от най-грандиозните в европейското Средновековие битки. Тя е увенчана с "Велика победа" - погромът над Константинопол е пълен.

Край поречието на река Ахелой, на 20 август 917 г., войските на цар Симеон I и византийския главнокомандващ Лъв Фока влизат в една от най-грандиозните в европейскотоСредновековие битки. Тя е увенчана с "Велика победа" - погромът надКонстантинопол е пълен.

Прочутото сражение е решаващо - след него цар Симеон I приема титлата “цар на българи и гърци”, а българската държава постига военнополитическо надмощие вЮгоизточна Европа.В утрешния ден сенавършват 1098 години от значимото историческо събитие. Честването на годишнинатаще започне от читалище „Светлина 1934” Ахелой. В 17.45 ч. от там ще тръгне празничношествие, съпроводено от духовата музика на Община Поморие.

Шествието ще продължидо парка на град Ахелой, за да бъдат поднесени венци пред паметника на цар Симеон.В памет назагиналите в сражението войници ще бъде отслужена панихида, а професор ПламенПавлов ще представи любопитни исторически факти по темата. Празничната програмадо края на вечерта продължава с изпълнения на местни артисти и концерт на ТониДимитрова от 19.30 в парка на град Ахелой.

Община Поморие,кметство Ахелой, НЧ „Светлина 1934” Ахелой и ОУ „Христо Ботев” Ахелой Ви канятна празничното честване по повод годишнината.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега