Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

40 доброволци запретнаха ръкави в екобригадата "Атанасовско езеро 2015"

40 доброволци запретнаха ръкави в екобригадата "Атанасовско езеро 2015"

В края на миналата седмица стартира Природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2015“. Инициативата ще продължи до 30 август, като в нея участие взимат 40 доброволци от страната и един от Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания.

В края на миналата седмица стартира Природозащитнабригада „Атанасовско езеро 2015“. Инициативата ще продължи до 30 август, като в нея участие взимат 40 доброволци от страната и един от Кралскотодружество за защита на птиците - Великобритания. 

Основната работа е свързана със строеж и ремонт на платформи загнездене – т.нар. острови, които са сигурно място за отглеждане на потомство отсаблеклюни, рибарки и дъждосвирци. Пълненето и примъкването на тежки чували смиди до платформите ще осигури подходящ субстрат, върху който следващата пролетптиците ще отгледат потомството си.


Друга важна дейност по време на бригадата е почистването на терена поПътеката на саблеклюна в южното Атанасовско езеро. Младежите вече изкосиха,изтесоха и почистиха района около брега, където тази есен ученици от бургаскитеучилища ще правят своите срещи с обитателите на езерото.

От днес започва работата в защитена местност „Пода“, където ще се коситръстика пред Природозащитнияцентър на БДЗП и ще се разширяват местата, подходящи за почивка и хранене наповече птици. Увеличаването на водните огледала и контролът на тръстиката е отособено значение за управлението на тази ценна влажна зона.

Едно от най-впечатляващите и вълнуващи природни явления по време набригадата е есенната миграция на птиците. Точно сега над „Точката“ занаблюдение на птици край Бургас преминават десетки хиляди бели щъркели, коитопо миграционния път Via Ponticaдостигат до своите места за зимуване в Африка. „Точкарите“ следят отлитащитеята и водят точните бройки на преминаващите щъркели, пеликани и дневни грабливиптици.

Бригадирите ще са най-важните помощници и участници във Фестивалана солта, който ще се случи на 28 август на брега на лагуната. Незабравими са вечерите в лагера, когато на поляната гостуват различнилектори и представят разнообразни, непознати и много интересни лекции за риби,инвазивни видове, за колекции от пясъци, за езерото и за идейни млади хора,които променят света.

Бригада „Атанасовско езеро 2015“ сеорганизира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект„Солта на живота“, изпълняван от БФБ,БДЗП и "Черноморскисолници" АД с финансовата подкрепа на програма LIFE+ на ЕК.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега