Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски майки излизат на протест

Бургаски майки излизат на протест

Бургаски майки ще се включат в Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Проявата се организира в социалните мрежи и събитието за Бургас вече набира последователи. Протестът ще се състои днес, 10-и декември, от 11 часа, на пл. "Тройката".

Бургаски майки ще се включат в Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Проявата се организира в социалните мрежи и събитието за Бургас вече набира последователи. Протестът ще се състои днес, 10-и декември, от 11 часа, на пл. "Тройката".

Майките отправят осем искания към управляващите, свързани с обезщетенията за майчинство и детските надбавки. На първо място, те искат да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца. Протестиращите смятат, че дори този срок ощетява най-младите майки, които тепърва започват да градят кариера.

”Те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата. Тези средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдоподобно основание”, пишат в обръщението си майките, организиращи проявата.

Другото искане е за обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетението, което майките получават в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения, на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често.

Под номер три стои искането за увеличение на детските надбавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380 лева) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Майките искат и места за всички деца в общинските и ведомствени детски ясли и градини. В случай, че места няма, родителите с деца под 2 години да бъдат компенсирани финансово.

Протестиращите искат и осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ, както и адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца. Под номер 7 е записано и искането за осъвременяване на обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на минималната работна заплата.

Последното искане е за поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 години - изследвания, логопед, психолог.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега