Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Български родители: Децата ни не са биологичен отпадък

Български родители: Децата ни не са биологичен отпадък

Вече година и половина тринадесет неправителствени организации, подкрепени от стотици родители на мъртвородени деца, се борят за промяна в Българското законодателство, предава репортер на "PoligrafF". Исканията им – да получат правото да погребат рожбите си. Подобни промени така и не влизат за гласуване, дори след издаването на открита декларация, съпътствана с петиция, от въпросното обединение на НПО-та и опечалени родители.

Вече година иполовина тринадесет неправителствени организации, подкрепени от стотициродители на мъртвородени деца, се борят за промяна в Българскотозаконодателство, предава репортер на "PoligrafF". Исканията им – да получат правото да погребат рожбите си.Подобни промени така и не влизат за гласуване, дори след издаването на откритадекларация, съпътствана с петиция, от въпросното обединение на НПО-та иопечалени родители.

Поредната проявав подкрепа на петицията е изложбата “1300 грама” на фотографката ВеселинаНиколаева. Колекцията представя снимки на родители, преживели загуба, ипредмети, свързани с тази загуба. 1300 грама е средното тегло на бебетата, накоито е посветена изложбата, която ще обитава столичен  арт/лайфклуб през целия ноември.

Според законите вБългария, независимо в кой месец от бременността е мъртвородено детето, ако не му е издаден акт за раждане,то няма право да получи смъртен акт, с който тялото да бъде освободено за разполагане от роднините. Следователно – ако детето сероди мъртво, или умре непосредствено след раждането, то се смята за биологиченотпадък, който бива изгарян наред с останалите такива. Това лишава робителите от възможността да сесбогуват с бебето, което според психолозите, нарушава естествения механизъм начовека да скърби и съответно да се справи със загубата. Според текущопроучване, което се провежда от Фондация „Макове за Мери“, 63% от родителите намъртвородени бебета имат желание да погребат или кремират децата си, но няматтакава възможност. Именно това се опитват да променят тринадесетте организации,обединени около мотото “Децата ни не са биологичен отпадък“.

В декларацията сиБългарски хелзинкски комитет и останалите организации от сдружението посочват,че у нас се раждат над 600 мъртви бебета, които биват изгаряни по особенонехуманен начин. Освен това, съставилите петицията изтъкват, че подобен законне съществува в нито една друга европейска държава. Сред НПО-тата, подкрепили декларацията са Алиансна българските акушерки, Сдружение "Родилница", Българско дружествопо психодрама и групова терапия и други. Петицията можете да подкрепите тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега