Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Топчийска: Не чакайте детето да започне училище, за да посети очен кабинет

Д-р Топчийска: Не чакайте детето да започне училище, за да посети очен кабинет

Д-р Малина Топчийска е един от водещите офталмолози в Бургас. Специализирала е очни болести в болницата Вестфалц в Кайзерслаутерн, Германия, част от медицинския университет в Майнц. Днес тя практикува своята професия в МЦ „Оксиком“. В просторно интервю д-р Топчийска разкрива най-често срещаните причини за очни заболявания при бебета и деца, тяхното лечение и симптомите, на които родителите трябва да обърнат внимание.

Д-р Малина Топчийска е един от водещитеофталмолози  в Бургас. Специализирала еочни болести в болницата Вестфалц в Кайзерслаутерн, Германия, част отмедицинския университет в Майнц.

Днес тя практикува своята професия в МЦ„Оксиком“.  В просторно интервю д-р Топчийскаразкрива най-често срещаните причини за очни заболявания при бебета и деца,тяхното лечение и симптомите, на които родителите трябва да обърнат внимание.  

- Д-р Топчийска, дапоговорим за детското очно здраве. Какви са най-често срещаните проблеми сочите и зрението на децата?

Доброто зрение е отголямо значение за цялостното психично и двигателно развитие на детето.Проблемите с очите при бебетата могат да причинят забавено развитие. За разликаот нас възрастните, децата рядко могат да осъзнаят проблем с очите и да сеоплачат. Именно затова е важно родителите да наблюдават активно децата си.  

При бебетата и малкитедеца например най-често срещаните очни проблеми са запушването или стеснениетона слъзните канали, които се характеризират със сълзене и/или залепване наклепачите от секрет, който се отделя. Също така чести са конюнктивитите отразлични причинители, халационите (ечемик), кривенето на очите. Всичко товалесно се установява от родителите и те търсят веднага лекарска помощ. Има обачеи състояния, които не са толкова лесни за разпознаване - като напримеррефракционните аномалии (далекогледство, астигматизъм, късогледство),микрострабизмът (минимално кривене на очите) или нарушенията в цветното зрение.Именно затова навременното посещение при доверения Ви очен лекар е от голямозначение. 

-Кога трябва да сепотърси лекарска помощ? 

За улеснение народителите, аз препоръчвам да се запомнят цифрите 6-3-6! Препоръчителнитепрофилактични  очни прегледи са на шестиямесец от раждането, на 3-годишна възраст, когатодетето започва вербално да комуникира по-добре и на 6 години, предучилищнатавъзраст, когато се очаква зрителното натоварване значително да се увеличи идетето трябва да е подготвено за това. След тази възраст един преглед годишно,при липсата на проблем, е напълно достатъчен.Когато става въпрос заостро очно заболяване, като конюнктивитите или травми, посещението при лекаря еабсолютно задължително. Препоръчвам на моите пациенти, да не налагатсамолечение, дори при тривиални и познати за тях симптоми, тъй като симптоматикатапри много от очните заболявания е сходна, но причинителите и лечението могат дасе различават значително.   

- За широката общественост, недоносените деца сас повишен риск от увреждане на зрението. Какви всъщност са опасностите припреждевременно раждане? 

Стандартнобременността продължава 40 седмици. Бебетата, родени преди 37-мата са в риск,тъй като очите са една от системите, които се развиват едва в последниятриместър. Често срещан проблем при недоносените бебета е т.нар. ретинопатия.Състоянието е често срещано при деца, родени преди 31-вата гестационна седмица.То представлява абнормално развитие на кръвоносните съдове в окото.Ретинопатията при недоносените деца може да доведе до загуба на зрението, но векстремни условия.

По-често срещани резултати са развитие на т.нар. „лениво око“,късогледство, далекогледство, кръстосване на очите, глаукома. Като цяло,недоносените деца са по-склонни към проблеми с очите, поради което е добре дасе осъществява регулярен контрол от страна на офталмолог.  

- Как родителят може даконстатира увреждане на зрението на детето? 

Обикновеноуврежданията на зрението се установяват от родителите около възрастта, в коятодецата тръгват на детска градина/предучилищна. Тоест, когато дойде време дететода се учи да чете и пише, да познава цифрите.

Възможно е обаче да забележитеувреда и преди това. Сигнали за проблем са присвиването на очите, труднотопроследяване на движещи се обекти, обилно сълзене, главоболие, специфичноизкривяване на главата при взиране, фоточувствителност. Тези особености могатда бъдат знак за евентуален проблем. Добре е да се обърнете към офталмолог ипри наличието на някои от следните признаци:

Погледътна бебето блуждае

Неразпознава близките си

Следпрохождане, детето често пада и се удря в мебелите около себе си

Кривогледствотосе задържа, вместо да изчезне

Неследи с очи

Когаторазглежда някакъв предмет, го приближава и обръща главата си в по-удобноположение.

Консултацията с детски очен лекар ще потвърди безпокойството Ви или ще гоотхвърли. Колкото по-рано обърнете внимание на зрението на детето си, толковарезултатите от корекцията на евентуално отклонение от нормата ще сапо-ефективни. Не чакайте детето да започне училище, за да посети офталмолог. Винаги може да въведетепревантивни мерки за „домашна употреба“, чрез които да предпазите очите намъниците Ви от увреждане. Като пример… не давайте на детето играчни  с остри ъгли. Не разрешавайте да стои дългопред телевизора/ компютъра/ таблета/телефона, без почивка и допълнителноосветление – това напряга очите.  

-Доколко здравословнотохранене е от значение за доброто зрение и здравето на очите на децата? 

Здравословнотохранене е задължително за всички деца. Разбира се, съществуват храни, коитосъдържат специфични вещества, полезни за зрението, както на малките, така и навъзрастните. Най-често препоръчваните храни са богатите на омега 3 риби иморски дарове, зелените листни зеленчуци, яйцата, морковите, цитрусите,горските плодове, ядките и телешкото.   

-Кога трябва да вземем първите слънчеви очилана детето? 

Предпазванетона детските очи от вредното слънчево лъчение е важно при продължително излаганена открито – на плажа, в планината, край басейна. Обикновено съветвамеродителите да използват очила с качествени филтри тогава, когато използват икрем със слънцезащитен фактор. При бебета под 6 месеца е по-добре да заложитена широкопола шапка. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега