Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Епизоотичната комисия разпореди строги мерки заради опасна болест в Турция

Епизоотичната комисия разпореди строги мерки заради опасна болест в Турция

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков свика заседание на областната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в област Одрин, Република Турция.

Областният управител на област БургасВълчо Чолаков свика заседание на областната епизоотичната комисия във връзка срегистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в област Одрин,Република Турция.

Мерките,които областната епизоотичната комисията разпореди за недопускане проникванетона заболяването, са забрана за провеждането на пазари и изложби на едрипреживни животни (ЕПЖ) в общините, граничещи с Турция (Малко Търново, Средец иЦарево) и преброяване на животните в областта.

В пограничните общини също щебъдат проведени общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметскитенаместници ще бъдат информирани за клиниката на заболяването.  Всичкисобственици на едри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващияобекта ветеринарен  лекар иофициалния  ветеринарен лекар насъответната община при съмнение за болестта.

Заболяванетозапочва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) сдиаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта наглавата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно заболестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайницитена животните.

„Нямаопасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не сепредава на човек”, увери  директорът наОбластната дирекция по Безопасност на храните д-р Георги Митев.

Възприемчивикъм заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска.Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти,безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренасясе чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега