Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва природозащитна бригада Атанасовско езеро 2012

Започва природозащитна бригада Атанасовско езеро 2012

Атанасовско езеро за поредна година ще бъде домакин на бригадири от цялата страна, които ще се съберат за десет дни в Бургас.

Атанасовско езеро за поредна година ще бъде домакин на бригадири от цялата страна, които ще се съберат за десет дни в Бургас. Езерото на солта, птиците, лечебната кал и лугата ще посрещне над 100 млади хора от всички краища на България. Това ще стане по време на тазгодишната природозащитна бригада, организирана от Българско дружество за защита на птиците.                    

От 21 до 31 август 2012 година освен много работа, посветена на опазването и поддържането на езерата на Бургас, участниците ги очакват и много приятни изненади. Преди това, обаче, те трябва  да ремонтират единствения за сега в страната остров за гнездене на саблеклюни. Той бе изграден през миналата година. Пилотният остров, направен с много труд от доброволците, се оказа успешен за пернатите обитатели на плитката лагуна. На него през този размножителен сезон 26 двойки саблеклюни отгледаха своето потомство. Бригадирите, освен огромния „насипен” остров”, ще трябва да ремонтират и всички изкуствени платформи за гнездене и почивка на птиците, разположени във водите на Атанасовско езеро.                    

На участниците в природозащитната бригада ще бъде възложена и отговорната задача да изградят три нови места за кацане на птиците в защитена местност „Пода”. На техните умения е поверено и изграждането на нов остров за гнездене и почивка на пернатите обитатели на езерата на Бургас.                    

Tази година отново най-усилено ще се работи за косенето на тръстиката в защитена местност „Пода”. Резултатът от миналата година бе повече от добър, защото веднага след почистване на водите в защитената територия от тръстиката там кацаха да се хранят много малки бели чапли, след тях се появиха блестящите ибиси и по-късно кокилобегачите.

Окосената тръстика сега трябва да бъде превърната от нежната половина от бригадирите в паравани за укритията за наблюдение на птици в защитената местност. Нововъведенията в тазгодишната бригада не свършват с това. Участниците в дейностите за опазване и поддържане на езерата в благоприятно за птиците и хората състояние ще трябва да се погрижат и за естетическия им вид. Бригадирите ще се включат в поставянето на интерактивни табели на няколко ключови места от езерата на Бургас.                    

Традицията повелява по време на бригадата на Атанасовско езеро да се следи едно от най-древните явления в природата – есенната миграция на птиците по миграционния път Виа Понтика. От известното в цял свят място край Бургас – „Точката” всеки един от участниците в бригадата с помощта на опитен „брояч” на птици ще допринесе за допълването на данните от есенната миграция на пеликаните, щъркелите и грабливите птици. Пикът на преминаващите над Бургас бели щъркели най-вероятно ще се състои имено в дните на бригадата, прогнозират специалистите.                    

Дейностите, изпълнявани по време на бригадата са залегнали в Плана за управление на поддържан резерват „Атанасовско езеро”. За трета  година събитието се организира в рамките на проект „Живот за Бургаските езера”, към програма LIFE+  на ЕС, изпълняван от БДЗП. Бригадата е възможна благодарение на подкрепата „Черноморски солници” АД, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас и Община Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега