Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нов кулинарен клуб се включва в голямата Революция в храненето в Бургас

Нов кулинарен клуб се включва в голямата Революция в храненето в Бургас

Тази година Денят на революцията в храненето в Бургас ще се проведе на 18 май (събота).

И през 2019-а Бургас ще участва в Деня на революцията в храненето, при това още по-активно от миналата година. Стотици деца и техните семейства ще имат възможността да се включат в инициативата на Фондация “За храната”, като участват в някоя от работилничките за здравословно хранене. Една от тях ще бъде и „бойно кръщение“ на нов кулинарен клуб, чиято мисия ще бъде да твори „революция в храненето“ всеки ден.

Тази година Денят на революцията в храненето в Бургас ще се проведе на 18 май (събота). Мотото му е “Не яж боклуци, яж зеленчуци”. Концепцията подсказва за научно доказаните вреди от редовната консумация на т.нар. „junk” (от англ. език - боклучава) храна*.

Домакин на основното събитие в Бургас ще бъде Експоцентър „Флора“, където десетки деца ще научат повече за това защо трябва да ядем зеленчуци, колко вкусни и полезни могат да бъдат те и как можем да ги превърнем от „скучна“ в „забавна“ храна. Своеобразният фестивал на здравословното хранене ще се проведе от 10:30 часа, като в програмата му са включени различни игри и демонстрации.

Забавленията ще продължат и след обяд, когато за първи път домакин на работилничка за здравословно хранене ще бъде най-новият Кулинарен клуб „АМКО“. Той се помещава на ул. „Одрин“ 2 – адрес, който много бургаски родители познават, тъй като там се намира и централата на първата частна Детска кухня „Ам-Ам“, които са спонсори както на големия празник във „Флората“, така и на откриващото събитие на кулинарния клуб.

Работилничката на „АМКО“ ще води нутриционистът Елена Терзиева. Тя ще обясни на малчуганите защо трябва да „ядем зеленчуци, вместо боклуци“ и ще демонстрира как бързо и лесно могат да си приготвят вкусна зеленчукова порция. Началният час е 16:00.

Работилницата е подходяща за деца на възраст 5-12 години. Участието е безплатно, но предвид ограничението в свободните места е необходима предварителна онлайн регистрация. Места се резервират само за децата. За придружителите (мама, татко, баба, дядо и т.н.) НЕ се резервира допълнителен билет.


*Приемът на полуфабрикати, газирани напитки, пакетирани сладки/солени продукти и др. увеличава риска от затлъстяване, запек, диабет тип II и други метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения, като депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст.

Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали. Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна.

Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци. Зеленчуците, от своя страна, са източник на много полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (А, С, К, фолиева киселина и др.) и микроелементи. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега