Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общинските съветници решиха - таксите за детските градини остават непроменени

Общинските съветници решиха - таксите за детските градини остават непроменени

Вносител на докладната бе Николай Тишев. Предложението на БСП бе с две възможности - намаление от 10 и от 20 лева.

След повече от час дебати, спорове, процедурни спънки и остри думи, общинските съветници решиха - таксите за детските градини остават непроменени. Вносител на докладната бе Николай Тишев. Предложението на БСП бе с две възможности - намаление от 10 и от 20 лева.

Мотивът на Тишев бе, че е погрешно бургазлии да заплащат високи такси, при положение, че други по-малки морски общини предлагат безплатно посещение на детските заведения. Основният довод на ответната страна бе, че сравнение между община като Бургас и такива като Приморско, Средец и Созопол не може да има.

От ГЕРБ обвиниха БСП и Тишев в предизборен популизъм, а лидерът на групата на левицата отвърна, че политиката трябва да работи за младите, за родителите и децата. Той подчерта, че издръжката на децата няма да бъде намалена, качеството няма да пострада, но тежестта за родителите трябвало да намалее. Спорът за кратко се прехвърли от темата за детските градини в спор между БСП и ГЕРБ.

Против понижението на таксите се обяви и зам.-кметът Йорданка Ананиева, която цитира данни, според които издръжката на дете в бургаска детска градина стига до 900 лева, които не могат да бъдат изцяло поети от Общината. На фона на тези числа, таксите били дори твърде ниски. Тишев контрира, че при 10 лева намаляване на настоящата такса, тежестта за Общината щяла да се увеличи с около 470 000 лева, които за администрация като нашата било приемлив разход.

Отношение взе и кметът Димитър Николов, който подчерта, че родителите са доволни от условията в детските градини и това личи по факта, че Бургас е градът с най-малко частни такива. Освен това, новите програми в детските заведения на града били много успешни и доказателство за това било, че те са копирани и възприемани от други български общини.

Градоначалникът припомни, че преди години детските ясли за кратко са били направени безплатни, но само за няколко месеца заваляли писма и молби от родители за възвръщане на таксите. Причината - всички родители искат качествена грижа за децата си, а това зависело пряко от конкурентоспособността на Общината.

В крайна сметка бе внесено и предложение за отлагане гласуването на докладната, но в негова подкрепа се обявиха само 5-ма души. 25 съветници гласуваха "против". След това бяха подложени на гласуване двата ценови варианта. И двата обаче бяха отхвърлени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега