Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Със сказание за поп Георги започва програмата за Освобождението на Бургас

Със сказание за поп Георги започва програмата за Освобождението на Бургас

Всеки бургазлия, разглеждал фасадата на катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий", е виждал изображението на поп Георги от лявата страна на дверите, но биографията му не е широко известна.

Всеки бургазлия, разглеждал фасадата на катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий", е виждал изображението на поп Георги от лявата страна на дверите, но биографията му не е широко известна. С тематична вечер, посветена на този заслужаващ почитта ни свещеник, започват честванията по повод 139 години от Освобождението на Бургас от османско иго.

Началото й е от 18.00 часа на 3 февруари, петък, зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино". Водещи на тематичната вечер, наречена "Родолюбецът и свободата на Бургас, сказание за поп Георги", ще бъдат Георги Райков и Пламен Каров. В нея ще участва и Детски хор "Милка Стоева".

Поп Георги е роден в странджанското село Гьоктепе, днес Звездец. Расте в родолюбиво семейство и още от юношеската си възраст се запалва по идеята за духовно и политическо освобождение на родния край. Ръкоположен като свещеник, поп Георги обикаля от Бургас до Одрин, за да агитира за независима българска църква.

Установява се в нашия град през 60-те години на 19-ти век и става водач на местната българска общност. Негова е идеята за създаване на първото българско училище в Бургас през 1869 г. На 21-ви април същата година, с дейното участие на поп Георги е основана и първата българска църква в нашия град.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега