Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме 80 години от разстрела на Никола Вапцаров

Отбелязваме 80 години от разстрела на Никола Вапцаров

Популярният български поет е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война през 1942 година.

На днешния 23 юли отбелязваме 80 години от разстрела на Никола Вапцаров. Популярният български поет е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война през 1942 година. Още в деня, когато присъдата му е произнесена, той е екзекутиран. Получава амнистия посмъртно, след 1944 година.

Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в Банско. По това време този край все още е част от Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е учителка на име Елена Везюва. Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като бело­гвар­­дей­ски емигрант, оказал се в последствие болшевишки агент на НКВД.

Още в младежките си години той развива преданост към комунистическата идея. В началото на Втората световна война започва да се занимава с просъветска дейност. През лятото на 1941 година това води до ареста му. Първият процес го намира за невинен. Междувременно СССР е нападнат през юни 1941 г. от Германия, и след като се завръща в София на 31 август, Вапцаров започва да търси контакти за участие в съпротивата.

През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Впоследствие около 60 от тях стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП. Един от тях е и Никола Вапцаров. Той е задържан на 4 март и след мъчения в ареста признава за нелегалната си дейност. 

При последвалия обиск в дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други доказателства, уличаващи го в конспиративна дейност. На 6 юли 1942 г. започва процесът.Протоколът от откритото заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията си, дадени при разследването. Това обаче не успява да го спаси. На 23 юли той е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. 

Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, с когото поетът се познава от младежките си години, но молбата бива отклонена. Приживе поетът издава една единствена стихосбирка - "Моторни песни". Тя е превеждана на редица езици, като авторът е подписан като "Никола Йонков".
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега