Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Окончателно: "Слънчев бряг" АД е собственик на инфраструктурата в комплекса

Окончателно: "Слънчев бряг" АД е собственик на инфраструктурата в комплекса

„Слънчев бряг” АД е единственият собственик на инфраструктурата на най-големия ни курортен комплекс. На 18 февруари 2015 г. Върховният касационен съд окончателно реши спора за собствеността върху една от малките улици с комплекса в полза на акционерното дружество. Така съдът не само постави точка на големия спор за малката уличка.

„Слънчев бряг” АД е единственият собственик наинфраструктурата на най-големия ни курортен комплекс. На 18 февруари 2015 г.Върховният касационен съд окончателно реши спора за собствеността върху една отмалките улици с комплекса в полза на акционерното дружество. Така съдът не самопостави точка на големия спор за малката уличка. Той пресече опитите заелиминиране на държавата от управлението и контрола в курорта, с което дававъзможност на „Слънчев бряг” АД да продължи политиката си за налагане на ред вкомплекса.

Съдебният спор за една от второстепенните улици в Слънчев бряг сесчиташе за „пионерно дело”, защото решение по него би могло да предопределибъдещи спорове за собствеността върху цялата пътна инфраструктура на курорта. Обект на спора бе улица с дължина от близо 250метра и с площ 1737 кв.м. Община Несебър предяви претенции за собственост върхунея и заведе дело през 2012 г. То на два пъти бе разглеждано от Районния съд вграда. На 28 юни 2013 г. несебърският съд реши, че собственик на улицата еобщината, което „Слънчев бряг” АД оспори в Бургаския окръжен съд. На 25февруари 2014 г. Окръжният съд отмени изцяло Решение №112 от 28.06.2013 г. наРайонния съд в Несебър и отхвърли предявения от общината иск.

По-висшатаинстанция окачестви решението на несебърския съд като „незаконосъобразно инекореспондиращо с ефективното ни гражданско законодателство”. Това неудовлетвори ищеца – Община Несебър, и решението бе обжалвано на последнаинстанция.  Казусът по този дълъг и безсмислен съдебен спор епрост и ясен. Държавата е построила комплекса, а „Слънчев бряг” АД е правоприемникна държавното предприятие, което е стопанисвало инфраструктурата му. Цялатапътна инфраструктура на Слънчев бряг е включена в капитала на дружеството, 75%от който са държавна собственост и по силата на & 7 ал. 2  от Закона за местното самоуправление иместната администрация не може да се считат за общинска собственост.

Дорисамият ищец – Община Несебър, нееднократно в годините е утвърждавалсобствеността на „Слънчев бряг” АД. Кметът на Община Несебър е издал акта задържавна собственост през 1995 г., а различни разрешителни, данъчни и експертниоценки с печата и атрибутите на общинска администрация нееднократно сапризнавали правото на собственост върху уличната и алейна мрежа на “Слънчевбряг” АД. Въпреки твърденията на общината, улицата не е била отчуждавана. Тя евключена в застроително-регулационния план, което не променя статута й. „Слънчев бряг” АД успя да защити собствеността сичрез необорими доказателства. Върховният касационен съд остави в сила решениетона Бургаския окръжен съд, според което собственик на малката уличка еакционерното дружество. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

Държавата е вложила милиони в изграждането наинфраструктурата на комплекса.  По- късносамо за рехабилитацията на малката спорна уличка са изразходвани 90 хил.лв.  Съдебният спор за нея е  наистина „пионерен” защото показва, чеобогатяването на определени групи в Слънчев бряг за сметка на обществото нямада бъде допускано. Получава отговор и въпросът кой има интерес отводенето на подобни съдебни спорове?

В това дело пряко бяха ангажирани адвокатина Съюза на собствениците -  организация,променяща  позициите си по възлови за комплексавъпроси, съобразно интереса на някои от членовете й. Усилията на „Слънчев бряг”АД да пресече незаконното строителство, да премахне незаконните обекти, дагарантира спокойствие и сигурност на туристите са препятствие пред желанието забързи и лесни пари – интерес, в името на който бяха загубени години съдебновреме и пари на данъкоплатците.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега