Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата иска да прехвърли случая с Маевски в Полша

Прокуратурата иска да прехвърли случая с Маевски в Полша

Върховната касационна прокуратура отправи молба до съдебните власти в Полша за прехвърляне на наказателното производство срещу Войчех Маевски - мъжът, който предизвика паника и "приземи" самолет, пътуващ до Египет. Доводите на държавното обвинение са, че поляка се нуждае от медицинска грижа, която е препоръчително да му бъде осигурена в родната страна, от личния лекар.

Върховната касационна прокуратура отправи молба до съдебните власти в Полша за прехвърляне на наказателното производство срещу Войчех Маевски - мъжът, който предизвика паника и "приземи" самолет, пътуващ до Египет. Доводите на държавното обвинение са, че поляка се нуждае от медицинска грижа, която е препоръчително да му бъде осигурена в родната страна, от личния лекар.

Припомняме Ви, че "шега" на Маевски стана причина за аварийно кацане на самолет "Еърбъс А230", осъществяващ полет от Варшава до Хургада. Полякът твърди, че се пошегувал, че на борда има бомба, което принуди екипа на полета да приземи самолета на Летище Бургас за проверка.

Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу Маевски и към момента на поляка е наложена забрана да напуска страната ни и мярка за неотклонение "подписка". 67-годишният мъж обаче има хронични заболявания, които изискват медицински грижи. Прокуратурата смята, че най-подходящо в случая е делото да бъде прехвърлено в Полша, където процедурите да преминат по-бързо и лесно, докато Маевски получава грижи от личния си лекар.

Другият довод е, че 12-те разпитани свидетели са полски граждани, които живеят в родната си страна. В случай, че Маевски бъде осъден, той ще трябва и да излежи присъдата си в родната страна. Документите по досъдебното производство са изпратени в Полша.


По данни на Бургаската окръжна прокуратура, на борда на въпросния самолет имало 161 пътници и 7-членен екипаж. По време на полета Маевски изпил около 300-350 грама. Около час и половина след началото на полета Маевскизапитал стюарда дали е сигурен, че ще пристигнат в Хургада. Стюардът  се изненадал и го запитал защо говори така,на което Маевски отговорил с репликата „Имам бомба!“, което повторил.

По товавреме самолетът летял на височина 10 670 м. и бил близо до българската граница.За твърденията на Маевски бил уведомен капитана на самолета, който  се свързал с дежурен служител на Държавнопредприятие „Ръководство на въздушното движение“ - София, съобщил, че на бордаима буйстващ пътник и бомбена заплаха и поискал разрешение да кацне на близкотоЛетище-Бургас, поради наличие на аварийна ситуация. 

Задействана била  оперативна процедура за реагиране при заплахаза взривно устройство на борда на въздухоплавателно средство.  В 05,48 ч., на 19.11.2015 г. самолетът AirbusA320-200,  бил принудително приземен наЛетище Бургас, като екипажът и пътниците били евакуирани. Маевски бил задържансъс заповед на полицейски орган за срок от 24 часа.

По отношение на обв. Маевскибил извършен личен обиск, при който не били открити забранени за притежаниепредмети. В периода 10,20 ч. –10,40 ч. на 19.11.2015 г. била извършена проверка за взривни устройства навъздухоплавателното средство, която не установила взривни устройства.Впоследствие била извършена повторна проверка на самолета, на ръчния ичекирания багаж на пътниците. При извършените проверки не били открити взривниустройства и вещества.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега