Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата отмени постоянния арест на Кела

Прокуратурата отмени постоянния арест на Кела

С постановление на окръжната прокуратура в Бургас е отменен постояния арест на Пламен Дишков - Кела.

С постановление на окръжната прокуратура в Бургас е отменен постояния арест на Пламен Дишков - Кела. Обвиненият за убийството на Димитър Стаматов - Мастара вече е свободен, тъй като е надлежал максимално предведения в закона срок. Според последните промени това е година и половина, уточни  говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева, цитиран от в. "24 часа".  

Според съдия Събчо Събев са допуснати  груби нарушения - 6 от протоколите за предявяване на доказателствата на Дишков са му връчени в отсъствието на негови адвокати. Заседанието на 22 октомври започна с искане за прекратяване на съдебното производство, което съдържа списък от 20 допуснати нарушения. То беше представено адвокатите на Пламен Дишков-Кела - Валентин Калчев и Бойчо Боев.

37-годишният Дишков е обвинен като поръчител и помагач на убийството на Димитър Стаматов-Мастара, извършено на 21 ноември 2002 г. Той е с постоянен арест повече от 2 години, след като беше задържан в Португалия през август 2011 г.   Дишков не се яви на заседанието на 22 октомври, след като ден по-рано  около 15.30 ч. в администрацията на съда е била получена молба за отлагане на делото по здравословни причини. В нея се съдържа и лекарско заключение, че обвиняемият не може да пътува.

Адвокатите Калчев и Боев представиха 3 различни медицински документа за влошеното му здраве - справка от ортопеда д-р Николай Цонев от "Пирогов", рентгеново изследване и становище от шефа на МБАЛ към затвора в Бургас д-р Иво Велев. Те също удостоверяват влошеното здравословно състояние на арестанта, което не позволявало да се предвижва с транспорт, както и да седи дълго време. Съдът обаче отказа да ги приеме, определяйки ги като частни. Необяснимо е да циркулират някакви документи между адвокатите и лекарите, отсече съдия Събев.

Въпреки че той не пожела да изслуша аргумените на адвокатите за прекратяване на делото, Калчев и Боев успяха да кажат два от тях - манипулирането на касета със запис на следствен аксперимент и наличието на друга версия за убийството, по което разследването не е работило. След кратко съвещание съдът не само отказа да даде ход на делото, но го и прекрати, посочвайки като основание пропуските при предявяването. След отстраняване на пропуските делото отново трябва да се внесе в прокуратурата за обвинителен акт. Пламен Дишков-Кела беше осъден задочно за убийството на Стаматов. Той имаше 20-годишна присъда и издадена европейска заповед за арест.

След задържането му в Португалия, Дишков поиска въозбновяване на разследването. За убийството му има две влезли в сила присъди - на прекия извършител Бойко Стоянов и още един помагач - Тодор Неделчев. Според държавното обвинение Кела е осигурил оръжието, дал е пари и е съветвал Стоянов как да извърши екзекуцията.

Дишков отрича да има участие в престъплението. При възобновяване на разследването прокурор по делото беше Желязко Георгиев, който работеше по случая и преди 10 години. Междувременно той се пенсионира. Сега държавното обвинение се представлява от прокурорките Румяна Славова и Гергана Илиева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега