Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ректорът на НХА: Бургас е културно и туристическо средище от европейски мащаб

Ректорът на НХА: Бургас е културно и туристическо средище от европейски мащаб

Академичната година на НХА бе официално открита.

Филиалът на най-старото и престижно училище за изкуство в България - Националната художествена академия в Бургас откри академичната година с пищна церемония. Със събитието, което се състоя в новия "дом" на НХА - Магазия 1, висшето учебно заведение отвори нова страница в своята 122-годишна история.

"Откриването на филиала в Бургас е логична стъпка в съвременното развитие на висшето училище. Избрахме Бургас, защото той е най-важният транспортен, стопански, административен и просветен център на Югоизточна България. Със своите университети, училища, многобройни галерии, музеи, театър и опера градът се е утвърдил като привлекателно, образователно, културно и туристическо средище от национален и европейски мащаб", изтъкна ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев.

"През годините, в които съм кмет на Бургас, съм се занимавал с много и различни проекти, но откриването на висше учебно заведение се оказа изключително трудна и сложна задача. Сега, осмисляйки целия този път, който извървяхме, осъзнах, че така трябва да бъде. Трябва да се мине през много препятствия, за да се подложи на проверка и най-малката подробност. Благодаря на всички онези хора, които помогнаха всичко това да се случи", заяви в словото си кметът Димитър Николов.

Той връчи на ръководството на Академията плакет "Свети Николай Чудотворец" и почетна книга, в която да се събират важни послания и бележки от летописа на висшето училище. Николов пожела на преподавателите и студентите успешен старт на академичната година и в най-скоро време да се говори за разширяването на учебната база.

През тази година обучението си във филиала започват 42-ма студенти по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание". При откриването на академичната година първокурсниците получиха и своите студентски книжки.

Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище. Община Бургас със собствени средства направи реконструкция и преустройство на учебните стаи, за да отговарят на необходимите изисквания.

Разположението на филиала и близостта му до морето създава условия за прекрасна творческа атмосфера, която ще помага на студентите да развиват артистичните си способности.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега