Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рядък вид чапла е наблюдаван в Атанасовско езеро

Рядък вид чапла е наблюдаван в Атанасовско езеро

По време на поставяне на фотокапани като част от проучването за натиска от чакали и други хищници върху гнездовите колонии в поддържан резерват „Атанасовско езеро“, консервационният експерт на проект "Солта на живота", Спас Узунов наблюдава рядката за страната рифова чапла (Egretta gularis). Това е трето наблюдение за вида в България и второ в Атанасовско езеро, след 2013 г. (първото наблюдение за страната е в местността Пода, отново близо до Бургас).

По време на поставяне на фотокапани каточаст от проучването за натиска от чакали и други хищници върху гнездовитеколонии в поддържан резерват „Атанасовско езеро“, консервационният експерт напроект "Солта на живота", Спас Узунов наблюдава рядката за страната рифова чапла (Egretta gularis). Това е трето наблюдение за вида в България и второ вАтанасовско езеро, след 2013 г. (първото наблюдение за страната е в местносттаПода, отново близо до Бургас). Установи се, че вероятно същата птица енаблюдавана по-рано през седмицата и от орнитолога Даниел Митев в езерото.

Рифовата чапла е тропически вид, разпространен предимно врайона на Червено море и Персийския залив. Достига на изток до Индия и ШриЛанка, а на запад - до Мавритания и Габон. Малка колония гнезди в Южна Испания,а единични птици достигат Карибите, Северна и Южна Америка. Храни се с дребнириби от семейства селдови, хамсиеви и попчета.

Наблюдението на рифова чапла, заедно с чудесните новини зазавръщането в Атанасовско езеро на кавказкото попче (Knipowitschia caucasica), след почти пълното му изчезване презминалата година, още веднъж потвърждават високата консервационна и природнастойност на Атанасовско езеро, заслужили му титлата за най-богатото на птицимясто в България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега