Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СЕТА влиза временно в сила в четвъртък

СЕТА влиза временно в сила в четвъртък

България ратифицира всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада през октомври миналата година.

В четвъртък, 21 септември, всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС, познато още и като СЕТА) между ЕС и Канада временно влиза в сила. Официално това ще се случи едва след като всички държави членки на Съюза го ратифицират. Припомняме Ви, че страната ни го стори през октомври миналата година.

Временното прилагане на споразумението е следствие от неговото одобрение от държавите — членки на ЕС, изразено в рамките на Съвета, както и от Европейския парламент. То обаче ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато бъде ратифицирано от всички държави — членки на ЕС.

"Това е положителен сигнал за световната икономика, благодарение на потенциала за стимулиране на икономическия растеж и за създаване на работни места. СЕТА е модерно и напредничаво споразумение, което ясно олицетворява нашия ангажимент за свободна и справедлива търговия, основана на ценности. То ни помага да моделираме глобализацията и правилата, на които се подчинява световната търговия.

Освен това ВИТС извежда на преден план твърдия ни ангажимент за устойчиво развитие и запазва способността на нашите правителства да регламентират в интерес на обществото. Това споразумение също така значително укрепва отношенията ни с Канада — един стратегически партньор и съюзник, с който имаме дълбоки исторически и културни връзки", коментира Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

СЕТА ще позволи на предприятията от ЕС да правят икономии в годишен размер от 590 милиона евро — сумата, която плащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада, изчислява Европа. Считано от 21 септември, ВИТС премахва митата за 98% от продуктите (тарифните линии), с които ЕС търгува с Канада. То също така осигурява на дружествата от ЕС най-добрият достъп, който някога е бил предоставян на дружества извън Канада, до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско равнище.

ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти. Те включват сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. СЕТА също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега