Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сезонът за борба с градушките стартира успешно

Сезонът за борба с градушките стартира успешно

Започна активният сезон за борба с градушките. Всички екипи са в пълна готовност за работа. Приготвени са всички необходими условия, а цялата налична техника е на терен за ефективната обработка на градоносните облаци. Това заяви директорът на агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов след първата натоварена работна седмица на агенцията.

Започна активният сезон за борба с градушките. Всички екипи са в пълна готовност за работа. Приготвени са всички необходими условия, а цялата налична техника е на терен за ефективната обработка на градоносните облаци. Това заяви директорът на агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов след първата натоварена работна седмица на агенцията. 

По думите на инж. Николов сезонът за борба с градушките тази година е открит по-рано в сравнение с предходни години. „Това решение беше продиктувано заради по-ранното развитие на земеделските култури. Между 01.05 – 06.05.2014г. бяха проведени десетки въздействия, с което бяха предотвратени огромни щети върху земеделските култури на стотици хиляди декара“, каза още той. 

Коментирайки информациите за паднали парчета от противоградова ракета в района на село Злати войвода, инж. Николов обясни, че на 04.05.2014г. в района на Сливенска област се образува мощна облачност, която служителите от полигон Старо село са обработвали в продължение на шест часа.

Около 14.00ч е получен сигнал от кмета на село Злати войвода за намерени части от противоградова ракета в двора на къща в селото. На място е изпратен представител на полигона, който действително открива частите. Иззетите части са описани в протокол и прибрани в полигона. Спазвайки нормативната уредба след получаването на сигнала, директорът на полигона информира изпълнителния директор за случая.

Със заповед на Изпълнителния директор  е назначена комисия за установяване на фактите от инцидента. Проверката приключи със заключение, че намерените елементи са с размери, нормални за самоликвидирала се противоградова ракета, след като с нея е било извършено въздействие върху опасни градоносни облаци. Това са парчета с максимална маса не повече от 15-20 грама за всяко едно от тях. 

„Искам да подчертая, че всяка една партида противоградови ракети преминава тест за годност в полигон Змеево, преди да бъде пусната в употреба. След отделянето на реагентния състав в областта на градоопасния облак, ракетите се самоликвидират във въздуха, раздробявайки се на безопасни за населението парчета“, каза още инж. Николай Николов.

Изпълнителната агенция “Борба с градушките” защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитните райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Системата за противоградова защита в България е създадена през 1968 г. и се основава на радарно наблюдение на атмосферните процеси и активна намеса в предотвратяване образуването на градушки.

В България е възприет методът на доставяне на реагент - изкуствени ледообразуващи ядра (АgJ) в облака чрез ракети. Това позволява прякото и непрекъснато инжектиране на определеното за засев в облака място. Агентът предотвратява образуването на големи ледени късчета, разпределяйки кристалчетата в повече, но по-малки зрънца. Падайки към земята, те се стопяват до дъждовни капки или ситнозърнеста градушка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега