Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Социалното министерство: Приоритетът ни е децата да се отглеждат от родителите си!

Социалното министерство: Приоритетът ни е децата да се отглеждат от родителите си!

Само за миналата 2018-а година социалните работници са предотвратили изоставянето на 1 733 деца.

"Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат от своите майки и бащи". Това подчертават от Министерството на труда и социалната политика в официалната си позиция, разпространена във връзка с продължаващите обществени вълнения по темата със Стратегията за детето.

Макар тя да бе оттеглена като проект, родители от цялата страна продължават да се притесняват за това дали тя може да бъде приета. В социалните мрежи се тиражират и истории за "незаконно отнети деца", които Социалното министерство обяви за фалшиви новини.

Според статистиката на ведомството, само за миналата 2018-а година социалните работници са предотвратили изоставянето на 1 733 деца. 731 деца в риск са били настанени в семейство на роднини и близки.

"Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. Поради това категорично възразяваме срещу разпространението на манипулативни информации за „незаконно отнемане на деца“. Подобни твърдения са лишени от всякакво основание и могат да бъдат определени единствено като фалшиви новини", посочват от МТСП.  

"Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за закрила се предприема винаги след обстойно проучване и изчерпване на всички възможности за закрила в семейството или в разширения семеен кръг. Изключение правят единствено случаите, когато при различни причини се налага спешното извеждане на детето. При тях главната цел е връщането на детето в родното семейство. Работата в тази посока включва всички дейности за подкрепа на семейството, за да се гарантира най-добра среда за отглеждане на детето", допълват от социалното министерство.

През 2018 г. социалните работници са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в семейството. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По много от останалите случаи работата продължава и през настоящата година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега