Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Събират подписи срещу варварското "тричане" в Бродилово

Събират подписи срещу варварското "тричане" в Бродилово

Всяка година, в понеделника от т.нар. „Тодорова седмица“ стара българска традиция се възражда, връщайки някои краища от страната в тъмните варварски векове. „Тричането“ се изпълнява като се завързва домашното куче на въже и се върти и мята във въздуха. Според народното вярване, този обичай цели да предпази домашните кучета от бяс.

Всяка година, впонеделника от т.нар. „Тодорова седмица“ стара българска традиция се възражда,връщайки някои краища от страната  втъмните варварски векове. „Тричането“ се изпълнява като се завързва домашнотокуче на въже и се върти и мята във въздуха. Според народното вярване,този обичай цели да предпазидомашните кучета от бяс.

Макар традициятада твърди, че този обред не наранява кучетата по никакъв начин,природозащитниците не са на това мнение. Срещу тези прояви се обявява идържавата, след като през април 2011-а година обредът бе криминализиран иопределен като проява на жестокост срещу животните.

„Традиционалистите“обаче застават зад обичая си и го отнасят към „народните ценности и родоватапамет“. В много краища от страната този обред продължава да се изпълнява.Множество природозащитни организации подеха нова инициатива срещу него, катотази година се събира петиция с искане за предприемане на мерки срещуварварския ритуал, която да бъдеизпратена до кмета на Царево и Прокуратурата.

Хартиени подписки има в Горна Оряховица, Севлиево, София и Бургас, както ионлайн, където вече са се регистрирали почти 3 000 души. Те са ориентираникъм село Бродилово, където този обичай се изпълнява всяка година.

„След катона 13.04.2011 обичая бе криминализиран, настояваме да бъдат приложени исъответните мерки за предотвратяване на този варварски обичай. Изисквамежителите на с. Бродилово да бъдат официално предупредени да не устройватнелегално зрелището”, гласизаявлението към подписката.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега