Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Новите данъци за автомобилите в Бургас са факт

Автор: "PoligrafF", от 29.01.2019 0
Собствениците на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози.

Новите данъци за автомобилите в Бургас са факт. Общински съвет прие, не без разногласия, докладната, променяща налозите за колите на местно ниво в съответствие с промените, приети в края на миналата година на национално ниво.

Припомняме Ви, че през ноември Народното събрание реши данъкът върху колите да се определя по нова формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Така собствениците на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози, а увеличението ще бъде с до 30%.

Законопроектът бе атакуван от президента, но ветото му бе отхвърлено от депутатите. В резултат, промените влязоха в сила от 1-ви януари, като всяка община трябваше да преизчисли налозите си по новата формула. Придържайки се към обещанието си да не вдига местните данъци и такси, общинската администрация заложи минималните прагове, посочени в националното законодателство.

Дебатите, които се водеха в общественото и политическото пространство през ноември, се повториха и на местно ниво, макар от Общината да обясниха, че дори да не бъде приета докладната, резултатът ще бъде същият, тъй като става дума за приравняване на местното с националното законодателство.

Живко Табаков определи новите налози като “наказание за най-бедните”, които реално ще бъдат засегнати от промяната, тъй като те са тези, които по принуда карат стари автомобили. Петя Гънева посочи, че също кара 15-годишна кола, но нейният данък няма да скочи.

Калояна Живкова контрира дебата, като посочи, че целта на преизчислението е опазване на околната среда и цели да намали броя на старите коли, които са най-големите замърсители. Бойчо Георгиев пък посочи, че увеличението няма да надхвърли 30 лева, което не било непосилно дори за по-бедните.

Въпреки разгорещените спорове обаче докладната бе приета с 40 гласа “за”. “Против” гласуваха едва 5-има общински съветници. Табаков поиска изказване за отрицателен вот и посочи, че е гласувал против, тъй като за първи път получил възможността “да гласува против законодателя”.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или