Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Телефонна измама с томбола - честита Коледа!

Телефонна измама с томбола - честита Коледа!

Звъни ми телефона от “личен номер” (скрит). Вдигам и ми казват: “Честито, вашият номер беше изтеглен в томбола на Глобул и Технополис! Печелите плазмен телевизор, 500лв в брой и два телефона.

Звъни ми телефона от “личен номер” (скрит). Вдигам и ми казват:   “Честито, вашият номер беше изтеглен в томбола на Глобул и Технополис! Печелите плазмен телевизор, 500лв в брой и два телефона. Сега ще ви продиктувам един номер, на който да се обадите да се уточним как да си получите наградата. Номерът е 0877 *** ***, Виолета Димитрова – обадете се веднага. Повтарям още веднъж: номер 0877 *** ***. Честито!”

Брех, викам си. Сигурно Глобул са направили някаква томбола за абонатите си, защото в Технополис не си спомням да съм ходила скоро. Е възможно ли е пък е така да ми се усмихне късмета и да спечеля нещо? Защо не, то по празниците какви ли не награди раздават. Набирам 0877 *** *** – два пъти ми дава заето, на третия път успявам.

“Здравейте, казаха ми че съм спечелила някаква томбола и да се обадя на този номер…”“Да, да, точно така! Има томбола между Глобул и Технополис. Кажете ми ако обичате телефонния номер, с който сте спечелили.” Малко се учудвам – не се ли изписва? Но пък като звъня на оператор пак често ме питат кой ми е номера, затова казвам.

“Един момент да проверя… Така, да. Наистина има такъв номер и той е печеливш, печелите плазмен телевизор, 500лв в брой и два телефона.” Аз още не мога да повярвам, че е истина. “Как искате да си получите наградите госпожо, в Технополис София или да ви ги изпратим с куриер?”“Ами, с куриер…”“Добре, на кой адрес желаете да ги получите?”Казвам си адреса.“На чие име?” – пита тя. Пак малко се учудвам – не знаят ли кое име се води към номера?

 Но пак се сещам, че и от 123 редовно ме питат на кое име се води номера. Казвам си името.“Чудесно, нашите куриери Светлозар и Димитър сега веднага тръгват към вас с буса да ви докарат наградите” Е тука вече ми иде да се ощипя, ебаси.

 “Трябва само да закупите ваучери на стойност 60лв, за да можем да ви активираме наградите”

Оп-пааа. “Моля? Трябва да си закупите ваучери на стойност 60лв, може 3 по 20лв или 6 по 10лв, за да ви активираме наградите”“Ъъъ… тоест трябва да дам 60лв, за да си получа наградите?”

“Не госпожо, трябва да купите тези ваучери за да ви активираме наградите но като дойдат куриерите стойността ще ви се възстанови” Ех… да им се не знае. “Е как да знам, че това не е някаква измама?”“Ама вижте сега госпожо, ако не си искате наградите ваша работа. Ние сме уважавани фирми големи…”

И тука затворих телефона, щото ми мина през ум че може да е импулсен. Обадих се на оператор (което трябваше да направя по-рано) – няма такава томбола. Казаха да подам сигнал на 1220 за Глобул и най-добре и в полицията. Питах този номер 0877 *** *** дали е глобулски – не е.

Отидох в полицията. Записаха разни работи там. Останах с впечатлението, че  и други преди мен са ходили и явно схемата е позната на полицаите. Звънях и на Мтел да ми кажат поне техен ли е номера – първо не можели да дават такава информация, после като им казах за какво става дума и че се обаждат от името на Мтел (в моя случай не беше така, но сто процента звънят и на Мтелски абонати) обещаха да проверят и да ми се обадят. Никой не се обади. Мислех да ида във Виваком да питам, после се отказах. Има ли смисъл?

ВИДОВЕ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ С ТОМБОЛА

 В общи линии, сценарият им е следния. Обаждат се на случайни номера и казват – “вашият номер е избран от томбола между Глобул и Технополис, печелите плазмен телевизор, 500лв брой и 2 телефона. Обадете се на веднага номер 0877 *** *** да си вземете наградите.” Ако се обадите, независимо от какъв номер, ви казват – да, печелите. Обаче трябва по най-бързия начин да купите ваучери за 60лв на мобилния оператор, които 60лв ще ви се възстановят при доставката. И после веднага да се обадите пак. (Оттук-надолу информацията не ми е от личен опит, а каквото открих из нета.)

Ако наистина купите ваучерите, обаждате се и ви искат да продиктувате номерата на ваучерите. Записват ги, пак ви казват честито и ви обясняват, че до 1 час на посочения адрес ще пристигне бял бус на Технополис с номер 5060 (примерно). Естествено никой не идва.

А ваучерите, чиито номера сте продиктували, те си ги активират и ги изговарят. Вие сте изгорели със 60лв.

КОЙ Е ВИНОВЕН

Ще кажете – ами като си проста, Рая, кой ти е виновен :) Твой проблем! Мисля, че схемата е направена доста добре и убедително. За това помага най-вече усещането което ти създават, че трябва да се действа бързо, сега, веднага, до 5 минути!! Така не ти остава много време да се замислиш дали това не е измама.

С удоволствие ще спомена Ники Кънчев и неговата майка, и всички оператори, които ми разкатаха фамилията тия месеци – то не бяха смс-и “вашият номер е избран”, не бяха томболи, не бяха автоматични записи с Ники Кънчев… Така че чудно ли е, че когато в един момент ти се обади жив човек – а не запис – и ти каже, че печелиш, ти се връзваш?

КАК ДЕЙСТВА СХЕМАТА

Това разбира се няма как да го докажа и е плод само на моите разсъждения. Вие преценете дали съм права. Та, според мен схемата е следната: Този “личен номер” от който се обаждат не е стационарен номер, а обикновен мобилен номер, но скрит. Всъщност това е същия номер, на който “печелившите” трябва после да се обадят, за да си получат “наградите”. Но естествено това хората не го знаят, понеже при първото входящо обаждане номерът не се изписва. “Операторката” на телефона също е едно и също лице. На по-недоверчивите клиенти “операторката” казва, че дори тази “томбола” отскоро се рекламира по телевизията, ама вие сигурно не сте забелязали щото е отскоро…

По този начин тия боклуци се обаждат на разни хора и ги карат да купуват ваучери за 60лв телефонни разговори. После си ги присвояват, понеже имат кодовете. Така мошениците имат 60лв разговори + телефонът се води на името на някой обикновен, нищо не подозиращ излъган човечец. Тези 60лв разговори позволяват на измамниците да продължават да звънят на още и още хора и да се зареждат с ваучери. Само че къде им е сметката, викам си, все пак тея ваучери не могат да ги обърнат директно в пари – могат само да ги изприказват.

После ми светна, че цаката не е в самите ваучери. Цаката е в това да могат да звънят от карти на чуждо име, предварително платени, на много хора. Защото ако от ваучерите не се печели, печели се от останалите схеми – ваш близък катастрофира, дайте пари; ваш близък ви изпраща пари от чужбина, дайте пари; дори има схеми за предлагане на офис-консумативи на супер ниски цени, като естествено се плащат предварително, а фирмата е измислена и консумативите никога не идват. А за да се осъществят всички тези схеми за пари, трябва измамниците първо да имат какво – ваучери…

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ИЗМАМИ

Еми, първото нещо е разбира се да се обадите на оператор и да питате дали изобщо има томбола с такива условия. Ако не, питате дали мошеническия номер е от тяхната мрежа. Винаги докладвайте номера на полицията! Ако се съберат достатъчно сигнали, току-виж подпукали операторите.

Най-доброто решение според мен е опреаторът да блокира измамническия номер. Със сигурност човекът, който е измамен да плати ваучерите, няма да протестира; а мошениците не могат да направят нищо дори и да искат, защото ваучерът е на чуждо име.

***ПС: Много поздрави на родната полиция и родните оператори, които могат – ако не друго – да блокират номерата по сигнал, така че да не може да се звъни от тях и да не изгарят повече хора. Обаче те нищо не правят. А и дори да се опитат те са толкова мудни, че през това време измамниците сто пъти ще са изговорили ваучерите и ще са минали на друг номер.

Биха могли първо да блокират номера и после ако някой се оплаче тогава да го активират пак, ама не. Затова – много поздрави на родните мошеници и родните оператори. И на майка им, и на леля им, и на баба им…

 

Източник: kadebg.com

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега