Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

1 971 ученици в Бургас ще получат стипендии

1 971 ученици в Бургас ще получат стипендии

1 971 бургаски ученици имат право на стипендия тази година, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. По-голямата част от тях ще получат финансово поощрение за отличен успех. Техният брой е 1 367. Първенците по постигнати резултати в образованието са ПМГ "Акад. Н. Обрешков" - с 265 отличници, ГПАЕ "Гео Милев" - с 242 и ГПНЕ "Гьоте" с 230.

1 971 бургаски ученици имат право на стипендия тази година, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. По-голямата част от тях ще получат финансово поощрение за отличен успех. Техният брой е 1 367. Първенците по постигнати резултати в образованието са ПМГ "Акад. Н. Обрешков" - с 265 отличници, ГПАЕ "Гео Милев" - с 242 и ГПНЕ "Гьоте" с 230.

Получаването на стипендии е регламентирано с постановление на Министерски съвет, според което се уточняват редът и условията, по които учениците в цялата страна подават документи за стипендии. Право на нея има всеки ученик, който е завършил основно образование, няма действащо наказание по решение на педагогическия съвет на училището и има успех не по-нисък от 5.50.

При подаване на документи за І-ви срок се посочва общият успех от предходната учебна година. При подаване на документи за ІІ-ри срок се посочва общият успех от първи срок на текущата учебна година. Заявленията се подават в учебното заведение, което определя и крайния срок за внасяне на документите. Стипендията за отличен успех се получава по време на учебната година. Максималният й размер е 50 лв. на месец.

Освен нея, определени ученици могат да получават и социална стипендия.  Критериите, на които трябва да отговаря ученикът, са по-различни. Право на социална стипендия имат ученици без родители, с един родител или с трайни увреждания.

Финансовата помощ се определя основно от размера на месечния доход на членовете на семейството и се получава в рамките на цялата календарна година. В Бургас право на социална стипендия имат общо 292-ма ученика - 140 са с един родител, 116 - без родители и 36 с увреждания.

Третият вид стипендии са за стимулиране на деца с изявени дарби. Те се отпускат на ученици от VІІІ до XІІ клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища.

Учениците в общинските учебни заведения трябва да подадат искането до кмета на Бургас, като попълнят образец съгласно Приложение №2 към наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Родителите могат да намерят подробна информация за този вид стипендия и образец на заявлението на официалния сайт на Общината. Подадените заявления се разглеждат от комисия, а самите стипендии се получават от училищата.

За календарната 2015 г., въз основа на подадени искания от ученици в общински училища, са отпуснати целогодишни стипендии, които попадат в разделите на Министерство на образованието и науката - на 11 ученици, в размер на 17 820 лв. и Министерство на младежта и спорта - на 5 ученици, в размер на 8 100 лв.

Общата сума, определена от Община Бургас за стипендии, е 622 462 лв. Сумата за даровити деца се определя според броя на децата, спечелили награди от конкурси, състезания и др. Ученик, който отговаря на условията за получаване на два или три вида стипендии има право да избере коя от тях да получава.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега