Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

40 жалби до КЗП за тазгодишния "Черен петък"

40 жалби до КЗП за тазгодишния "Черен петък"

Повечето от тях са за завишени цени и липсващи количества.

Около 40жалби са постъпили в Комисията за защитана потребителите (КЗП) във връзка с тазгодишната кампания "Черния петък". Това съобщипредседателят Димитър Маргаритов по телевизияBulgaria On Air. Той уточни, че повечето оплакванияса свързани с онлайн покупки и допусна, че в следващите дни вероятно ще има още– и по повод Cyber Monday, и заради забавени доставки или неточно изпълненипоръчки. 

СпоредМаргаритов обаче, не може да се говори за ръст на нелоялните търговски практикина фона на изхарчените съгласно някои данни 400-500 милиона лева от българскитеграждани по време на кампанията и сравнително малкия брой констатиранинарушения по време на извършените по инициатива на контролния орган около 250проверки в деня на „Черния петък“.  

"За разликаот миналата година, когато за първи път имахме опити за масовизиране напрактиката с рязкото вдигане на цените ден-два преди кампанията и впоследствиетяхното връщане на нормалните им нива с анонс, че това представлява някакъвголям процент намаление, сега като че ли се стига малко по-далеч. Дори в самия„Черен петък“ изведнъж се обявява една висока цена, на която тази стокаабсолютно никога не е била продавана и се твърди с анонс за висок процентотстъпка, че сега вече можете да си я купите на някаква друга цена, която обачее по-скоро клоняща към реалната, дори понякога и по-висока от нея", обясни той.

Шефът на Комисията даде пример с детска играчка – кукла, която преди кампанията е струвала 60лв., а в деня на „Черния петък“ е била обявена на няколкостотин лева и с „намаление“се е продавала за 300 лв.   

Някои отпотребителите са сигнализирали и за липса на наличности в първите минути накампанията, независимо от нейното продължително и шумно рекламиране. Тойразказа, че част от жалбоподателите дори посочват, че не са успели да сесдобият с желания и обявен, че ще се продава с намаление артикул, независимо оттова, че са спазили класическата препоръка да го запазят в кошницата си и да гопоръчат в момента на стартирането на кампанията.

"Това означава, че той никогане е бил в наличност. А когато не намирате това, което сте си избрали, ще сикупите нещо друго подобно, обаче то няма да е на тази цена", коментираМаргаритов. По думите муоплаквания е имало и във връзка с необосновано повишаване на цените.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега