Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5-те суперхрани на март

5-те суперхрани на март

Март иде, а с него и астрономическата пролет. Ден ни дели и от началото на Великденските пости. Независимо дали сте решили да спазвате православния обичай, или не, този месец е много подходящ за освежава промяна в менюто, която да Ви зареди с енергия за новия сезон.

Март иде, а с него и астрономическата пролет. Ден ни дели и от началото на Великденските пости. Независимо дали сте решили да спазвате православния обичай, или не, този месец е много подходящ за освежава промяна в менюто, която да Ви зареди с енергия за новия сезон.Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в диетата си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци, както и храни, осигуряващи необходимите за периода вещества. Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец март.

1. Макар целогодишно да можем да намерим замразен грах на пазара, март е месецът, в който е добре да заложите на свежите му зелени зърна. Той е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, С, Е и К, както и на антиоксиданти (сред които и алфа и бета каротени), калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и др. Идеална част е от постното меню, подсилва имунитета, а фибрите помагат за пречистването на храносмилателната ни система.

2. Репичките са полезни през цялата година, но са особено подходящо допълнение към пролетната трапеза. Парливите кореноплодни са богати на витамин С и съдържат калий, които се отразяват добре на кръвоносните съдове. Сред ползите е и фактът, че репичките имат силно въздействие върху синусите и отпушват носа, което ги прави идеални за февруарските настинки и ранната сенна хрема през март.

3. Подобно на репичките, пролетната салата не би била същата без стрък зелен лук. Пресните му пера са богати на витамините С, А и В6. Лукът съдържа и калций, желязо, магнезий и фибри. Антиоксидантите в луковите растения повишават силите на имунната система, а пиперливият им вкус помага при хрема.

4. Ако до този момент не сте опитвали артишок, март е подходящ месец да го включите в менюто си. Точно сега започва пиковият сезон на този средиземноморски продукт. Той е нискокалоричен и диетичен, но съдържа ценните витамин А, В1, В2, С, белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин. Артишокът е полезен за черния дроб, при диабет, в борбата с целулита и при подагра.

5. Свежият магданоз притежава антихистаминово действие и потиска нежеланите реакции на сенна хрема. Той е и мощен диуритик, което може да бъде полезно при режим за здравословно отслабване. Подправката съдържа изобилие от витамините С, А и В6, както и желязо, магнезий, калций, калий и фибри. Може да се използва като допълнение към салати и ястия, или като основна съставка за смутита, ястия (кюфтенца, зелени запеканки и други). 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега