Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Активни потребители: Хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет

Активни потребители: Хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет

Проучване установи наличие на колиформи в 73% и Escherichia сoli в 36% от насипните сладоледи.

Хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Това е един от основните изводи от проучване на асоциацията "Активни потребители" в разгара на лятото. Тяхно изследване установи наличие на колиформи в 73% и ешерихия коли в 36% от насипните сладоледи.

Проучването е осъществено в София. "Таен клиент" закупил проби от 11 търговски обекта в столицата. Веднага след покупките, без допълнителни манипулации, сладоледите били прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ. Паралелно с това, за всеки обект са отбелязани подробности за видимия хигиенен статус и процедурите на опериране със сладоледа.

Оказва се, че в по-малко от 1/3 от обектите търговците използват ръкавици. Освен това, лъжиците за сладоледа не се държат в хладилника. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед, подчертават от асоциацията.

Друго притеснително наблюдение е, че само в един обект имало пакетирани лъжички за клиентите. В останалите са раздавани пластмасови прибори от торба или поставка, които са изложени на атмосферните условия и замърсяване през цялото време.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега