Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"AstraZeneca" e спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив

"AstraZeneca" e спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

"Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране на ваксината на AstraZeneca. Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа. Жената се прибира без оплаквания вкъщи и около 03 часа през нощта получава остър задух. Отишлият на място екип на спешна помощ констатирал смъртта ѝ”, обяви проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Жената е имала придружаващи заболявания.

Министърът уточни, че процесът по ваксинация с препарата на AstraZeneca е спрян превантивно.„За да можем да сме сигурни и след седем дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с AstraZeneca”, заяви той, като допълни, че починалата не е имунизирана с проверяваната партида на препарата. 

Проф. Ангелов уточни, че жената е била с наднормено тегло и операция, извършена през 2005 г. заради запушване на артерии на сърцето.„Категорично няма образуване на тромби”, поясни още той.  Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза и сериозни сърдечни проблеми, които жената е имала от 2005 г., посочи доц. Павел Тимонов. „Пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и настъпилия нещастен инцидент към момента не може да се отхвърли или приеме категорично”, каза още той. 

Междувременно от пресцентъра на здравното министерство съобщиха, че ще бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА. В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега