Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАН: Няма нови правила за правопис!

БАН: Няма нови правила за правопис!

"Във връзка с появила се в интернет публикация “От днес влизат нови правила за правописа в българския език” и тиражирана от различни печатни и електронни медии, Институтът по български език към БАН информира, че информацията е с давност 2 години и е компилирана от различни източници, което я прави невярна". Това се казва в официално съобщение от БАН.

"Във връзка с появила се в интернет публикация “От днес влизат нови правила за правописа в българския език” и тиражирана от различни печатни и електронни медии, Институтът по български език към БАН информира, че информацията е с давност 2 години и е компилирана от различни източници, което я прави невярна". Това се казва в официално съобщение от БАН. 

"Изнесените данни имат подвеждащ читателите характер и целят създаване на сензация, която напълно не отговаря на истината. Некомпетентността и тенденциозността на публикацията цели създаване на изкуствено напрежение в обществото в навечерието на новата учебна година, дискредитира кодифицираната норма на българския книжовен език и създава невярна  и грешна представа за събития и ситуации, което представлява грубо нарушение на журналистическата етика", допълват от Академията. 

От Института по български език към БАН заявяват категорично, че НЯМА НОВИ ПРАВОПИСНИ ПРАВИЛА ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2013 г. Справочникът “Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила”, “Просвета”, София, излезе през 2011 г., а Официалният правописен речник на българския език,“Просвета”, София, излезе през 2012 г.

Всъщност появата на тези дописки в информационните сайтове се появиха по-скоро благодарение на куриоз, а не на злонамерено търсене на сензация. Просто в първия сайт, където информацията на в. “Труд” – съвсем вярна, но от 2011 г., не ставаше ясно, че всъщност “новите” правила са въведени отдавна.

Екипът на информационен сайт "PoligrafF" поднася своите извинения към читателите си!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега