Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученици се учат на екоземеделие по проект на ПП "Странджа"

Ученици се учат на екоземеделие по проект на ПП "Странджа"

Ученици от Айтос и Бургас посетиха за втори път биофермите „Къщата с бамбука” в Бачково и „Тронка” в Елхово , за да се проследят друг вегетационен период за растенията.

Ученици от Айтос и Бургас посетиха за втори път биофермите „Къщата с бамбука” в Бачково  и „Тронка” в Елхово , за да се проследят друг вегетационен период за растенията. Посещението в биофермите е част от обучителните пътувания по проекта на Природен Парк „Странджа”-Be Natur, който  има за цел да запознае подрастващите с развитието на  устойчив туризъм и стопанските практики в защитените зони и в земите от мрежата Натура 2000.  

Димитър Стоянов - чичо Митко, първият био-динамичен фермер в България, отглежда плодове и зеленчуци, на основата на лунния календар на Мария Тун. Философията на този вид земеделие е прилагането на космическите ритми при работата в градината. Лунният календар показва астрономическото време и кога е най-подходящо да се извършва засаждане. Чичо Митко обяснява, че това е най-висша форма на екологично стопанство, а стопанинът трябва да свикне с ритъма на градината.

Земята се обработва без машини и изкуствени торове, използва се като метод така нареченото зелено торене  Сдружение „Бизнес център-Елхово” разполага със сертифицирана  биологична ферма за билки, подправки и зеленчуци в м.„Острова” на площ от 160 дка, непосредствено граничеща с град Елхово. В биоферма Тронка“ основните култури, заемащи около 100 дка са; мурсалски чай, мента, маточина, мащерка, шипка, градински чай, босилек, лавандула, невен,  исоп, ехинацея и др. 

Преобладаващата част от сертифицираната продукция се изнася в Австрия. Учениците посетиха опитно поле с билковите насаждения. Младите еколози посетиха и „Червената стена”-  най-големият от четирите биосферни резервата в Родопите. „Червената стена” е типичен ботанически резерват.  В него са установени 645 вида висши растения, и по отношение на растителното разнообразие за единица площ  „Червената стена” е на първо място сред резервати в България.

За разлика от биосферния резерват „Узунбозжак” в Странджа, за сега Червената стена остава резерват от т.нар. „стар, консервативен тип”, в който не са предвидени гранични зони за устойчиво развитие на традиционни стопански дейности на населенrето. До края на годината Узунбоджак и околните му територии на Парк Странджа ще бъдат представени пред програмата Човек и Биосфера на ЮНЕСКО  като първия български биосферен резерват от „нов тип”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега