Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Басейните с луга и кал на Атанасовско езеро с рекорден брой посетители това лято

Басейните с луга и кал на Атанасовско езеро с рекорден брой посетители това лято

Тази година за 13-те часа на наблюдението (от 7.00 до 20.00 часа), резултатите са впечатляващи - басейните са били посетени от над 3 200 човека, а отделно 890 са били велосипедистите и пешеходците от Бургас в посока Сарафово.

Басейните с луга и кал на Атанасовско езеро привлякоха рекорден брой посетители това лято, отчитат от екипа на проект „Солта на живота“. Новата визия на района, подобрената инфраструктура и информация, разширеният набор от средства за транспорт направиха южната част на природния резерват край бургаското Черно море топ дестинация това лято.

За да установи броя на посетителите наПътеката на солта (която е част от новата велоалея и е разположена в участъкана солниците) и да проследи как влияе улеснения достъп върху посещаемостта натова наистина популярно място за разходки, почивка и лечебни процедури вСолниците, екипът на проект „Солта на живота“ организира мониторинг напосетителите на басейните с луга и кал.

Вече няколко години това се случва традиционнопо време на природозащитната бригада на Атанасовско езеро, когато целодневнодоброволците извършват мониторинг и броят посетителите.  Тази година за 13-те часа на наблюдението (от7.00 до 20.00 часа), резултатите са впечатляващи - басейните са били посетениот над 3 200 човека, а отделно 890 са били велосипедистите и пешеходците от Бургас в посока Сарафово.

Най-големите пикове са естествено рано сутринта, когато броят на спортистите иестетите, наслаждаващи се на първите слънчеви лъчи е най-голям. При посещениятав басейните с луга пиковете са в 11.00 и 13.00 часа.Благодарение на новата велоалея, която ОбщинаБургас изгради - всяка сутрин, а и през целия ден до късно вечер спортуват всеповече бургазлии и гости на града и се наслаждават на великолепната гледка отдвете страни – морето и Атанасовско езеро.

Ограниченият брой на автомобилите отграда към солниците осигурява безопасно спортуване и истинска наслада за всичкипреминаващи – пеша, тичайки или на велосипед. Общинските електробуси отресторант „Фиеста“ до кафетата на солниците дават възможност на по-възрастнитеили трудно подвижни хора, както и на тези, за които разстоянието е твърдеголямо да достигнат до територията и да се възползват от екосистемните услуги,предоставяни от езерото („СПА процедури“ с лечебна луга и кал, естетическанаслада и др.).

И през тази година екипът успя да се срещне иразговаря с много посетители на басейните с кал и луга и велосипедисти повелоалеята. Всички те са удовлетворени от улеснения достъп и всепо-разнообразните услуги, които се предлагат в района. Впечатлени са от новатавизия на Пътеката на солта с красивите и оригинални графити и полезнатаинформация за Атанасовско езеро и неговата природозащитна стойност, солта инейното значение, лечебните качества на лугата и калта на Лагуната и начинитеза ползването им.

Основните препоръки на гражданите за бъдещетона района са за повече и по-чисти тоалетни, къпални и места за преобличане,както и места за почивка, извън заведенията. Но всички бяха категорични - тазиприродна съкровищница на Бургас трябва да бъде опазена от комерсиализация,застрояване и унищожаване, така характерни за множество места по Черноморието.

Трябва да бъде запазен и свободния достъп до басейните с луга и кал, за да можевсички желаещи да се възползват от природния дар, който предлага Атанасовскоезеро.За да има и в бъдеще места като тези е важнохората да спазват някои елементарни правила при ползването на басейните иприродните ресурси – да не замърсяват с битови отпадъци, да ползват самоопределените пътеки и отделените за целта басейни, да не унищожават растителнии животински видове и да избягват безпокойството на птиците и на солничарите.

Мониторингът на посетителите се извършва врамките на проект „Солта на живота“, LIFE+, който се изпълнява от Българска фондацияБиоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега