Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Български термометър може да установи Covid-19 преди първите симптоми

Български термометър може да установи Covid-19 преди първите симптоми

Прототипът на този термометър съществува още преди 20 години. Сега обаче е адаптиран за ранна диагностика на Covid-19.

Фин термометър, изобретен от български лекар, измерва температурата на издишания въздух, откривайки инфекции като Covid-19 още преди проявата на първите симптоми. Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница "Св. Иван Рилски" в София в сътрудничество с Инфекциозната болница в София.

Прототипът на този термометър съществува още преди 20 години. Приспособлението разчита на това, че температурата на издишания въздух е различна от тази, която можем да измерим на челото, ухото или подмишниците. Тя отразява влиянието на този дълъг дихателен път, който въздухът трябва да премине, за да излезе от белите дробове, обясни в ефира на БНТ проф. Тодор Попов.

"С този термометър за бял дроб ние хващаме възпаление, което е начално и е ограничено в дихателните пътища", обясни проф. Попов. Термометърът е правен с други цели, измерва възпаление в дихателните пътища и дава представа до колко има процеси, които са довели до склерозиране на тъканите в белия дроб. Сега обаче е адаптиран за ранна диагностика на Covid-19. Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми - при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това може да бъде и при ковид инфекцията.

Известно е, че коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на беля дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла. Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища, обяснява още специалистът.

В момента екипът проучва дали температурата се повишава при пациенти, контактни на болни от коронавирус. Термометърът действа в съчетание със смартфон. Данните се предават в определен сайт, където резултатите се обобщават.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Георгиев
    27 май 2020 10:24

    Всичко много хубаво звучи, но така няма ли да се бъркат грипа с ковид19 .. според мен ще стане мазало :D

    0 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега