Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българските младежи живеят в интернет, но трудно се ориентират кое е фалшива новина

Българските младежи живеят в интернет, но трудно се ориентират кое е фалшива новина

Тийнейджърите масово не притежават инструментите, необходими за отсяване на информацията в мрежата.

Българските младежи "живеят" в интернет, но трудно се ориентират кое е фалшива новина, кои източници на информация са достоверни и къде да търсят "истината в нета". Това показва изследване за нивото на медийната грамотност на ученици между 15 и 19 години в 10 общински средно-образователни и професионални училища в София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора, проведено от Центъра за развитие на медиите.

Младежите не могат без интернет, общуването им преминава основно през мрежата, като някои буквално живеят там. Много голям, почти 50% от отговорилите, е броят на учениците, които влизат в мрежата над 10 пъти на ден, което прави присъствие в интернет на всеки час от деня. И ако това не е изненада за никого, по-неочаквани са статистиките свързани с разпознаването на достоверната и фалшивата информация.

В проведената анкетата участваха 642 младежи, които отговориха на 16 отворени и затворени въпроси. Отговорите им сочат, че над една четвърт (26%) от тийнейджърите се информират за случващото се в страната и по света от социалните мрежи. Оказва се, че 30% не могат да разпознаят коя новина е фалшива.

Най-голям брой ученици посочват, че познават фалшивата новина по това, че не им звучи достоверно (40%), което на практика е най-спорният отговор на този въпрос. 30% пък признават, че сляпо вярват на големите национални медии, тъй като ги смятат за авторитетен източник на информация.

Тълкуването на авторите на изследването е, че тези младежи се доверяват единствено на интуицията си, което в много случаи може да е погрешното решение при разпознаването на фалшивата информация. 

Според инициаторите на проучването, това на практика означава, че не само онези 30%, които нямат инструментите да разпознаят неистинските новини, се нуждаят от допълнителна работа по медийната им грамотност. Оказва се, че преобладаващата част от младежите у нас трябва да развият умение да отсяват информацията в интернет на база опит и знания, а не на "шесто чувство".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега