Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски офталмолози: Ранната диагностика на очните проблеми при децата е изключително важна!

Бургаски офталмолози: Ранната диагностика на очните проблеми при децата е изключително важна!

До 9-тата година на децата, ние офталмолозите, имаме възможност да постигнем добър резултат в лечението на амблиопията или т.нар. "мързеливо око". След тази възраст, ние сме след събитията. За съжаление, след като прескочим този праг, няма операция или друго лечение, които да ни помогнат срещу "мързеливото око". Това коментира д-р Малина Топчийска от МЦ "Оксиком" при старта на общинската кампания, целяща превенция на детското очно здраве.

До 9-тата година на децата, ние офталмолозите, имаме възможност да постигнем добър резултат в лечението на амблиопията или т.нар. "мързеливо око". След тази възраст, ние сме след събитията. За съжаление, след като прескочим този праг, няма операция или друго лечение, които да ни помогнат срещу "мързеливото око". Тогава вече е нарушена връзката между око и мозък, и няма как да се възстанови. Това коментира д-р Малина Топчийска от МЦ "Оксиком" при старта на общинската кампания, целяща превенция на детското очно здраве. Очаква се, в рамките на месец, над 1850 деца в предучилищна възраст от детските градини в Бургас да преминат профилактични очни прегледи при офталмолози от МЦ "Оксиком", МЦ "Д-р Иванови - Младост" и МЦ "Св. Николай Чудотворец", които са партньори на Община Бургас в кампанията.




Символичното начало на кампанията "Мързеливо око" бе поставено днес от д-р Малина Топчийска от МЦ "Оксиком" и д-р Таня Иванова от МЦ "Младост", които прегледаха малчуганите от 4-та група на ДГ "Златното ключе" с мобилен рефрактометър, както и тестваха тяхното цветно и стереоскопично зрение. По думите им, ранната диагностика на очните проблеми при децата е изключително важна и позволява бързо реагиране, и корекция на зрението.  За дете, при което се установи проблем, ще бъде издавана бележка с препоръка към родителите, то да посети очен лекар. 



"За улеснение на родителите, аз препоръчвам да се запомнят цифрите 6-3-6! Препоръчителните профилактични  очни прегледи са на шестия месец от раждането, на 3-годишна възраст, когато детето започва вербално да комуникира по-добре и на 6 години, предучилищната възраст, когато се очаква зрителното натоварване значително да се увеличи и детето трябва да е подготвено за това. След тази възраст един преглед годишно, при липсата на проблем, е напълно достатъчен.Когато става въпрос за остро очно заболяване, като конюнктивитите или травми, посещението при лекаря е абсолютно задължително. Препоръчвам на родителите, да не налагат самолечение, дори при тривиални и познати за тях симптоми, тъй като симптоматиката при много от очните заболявания е сходна, но причинителите и лечението могат да се различават значително", допълни д-р Топчийска.   



Прегледите по време на кампанията ще бъдат напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата. Мързеливо око (амблиопия) означава намалено зрение на едното или двете очи, което се развива без да се открие аномалия в зрителната система, нарушаваща нейната анатомия и функция. Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, в мозъка постъпва информация главно от по-ясно виждащото око. Постепенно то става водещо и изгражда много повече връзки с мозъка, отколкото е нормално. Това става за сметка на другото око, което не изгражда такива връзки или изгражда твърде малко. Така то постепенно става "мързеливо", не подава достатъчно информация на мозъка и той спира да го използва. Без да се използва, това око не само че не се развива, но дори обратното – деградира.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега