Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски преподаватели изследват езика на социалните медии

Бургаски преподаватели изследват езика на социалните медии

През последната година и половина научният екип е работил по изследване на публикации във Facebook, Twitter, различни форуми и блогове.

Екип от преподаватели от Бургаския свободен университет, на чело с ректора на висшето заведение - проф. дпн Галя Христозова работят по мащабно изследване на езика в социалните мрежи. Спазват ли се езиковите норми, видоизменя ли се езикът ни под натиска на технологиите и интернет, различен ли е езикът в различните социални медии и други въпроси ще намерят отговор в рамките на тригодишен проект, по който академиците работят.

Изследването проследява начина, по който средностатистическите потребители на интернет общуват, набелязвайки най-често срещаните грешки. Една от целите е да се открият и слабите места - защо допускаме грешки и как да ги избегнем.

През последната година и половина научният екип е работил по изследване на публикации във Facebook, Twitter, различни форуми и блогове. До момента са очертани няколко посоки на видоизменяне на езика, приближавайки писмената реч до устната.

По думите на проф. Христозова, една от причините за това е бързата комуникация и липсата на корекция. Един от най-важните въпроси, които все още търсят своя отговор, обаче напомня чисто философска дилема - дали интернет влияе към понижаване на грамотността, или е просто проявление на вече попадналата в спиралата на упадък книжовна норма.

Предстои още работа по проекта, като резултатите от него се очаква да бъдат синтезирани и представени през 2020-2021 година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега