Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учени от Оксфорд: Костите на веганите са по-чупливи

Учени от Оксфорд: Костите на веганите са по-чупливи

Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури на тазобедрената става, за които при ядящите риба, вегетарианците и веганите имат по-висок риск.

Лицата, които не консумират месо, особено веганите, са изложени на по-висок риск от счупване на костите си поради по-ниския прием на калций и протеини. Това сочи ново изследване на Оксфордския университет, цитирано от NOVA.

В проучването са участвали близо 55 000 британци, което го прави най-мащабното проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания.

При изследването, което е публикувано в списание BMC Medicine, участниците били помолени да попълнят въпросник, който пита за диетата, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската история. В доклада се казва: „В сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците и веганите са имали по-висок риск от фрактури. Като цяло веганите в това проучване са имали по-висок риск от тотални и някои специфични като място фрактури (тазобедрена става, крак, прешлен), отколкото ядящите месо.

„Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури на тазобедрената става, за които при ядящите риба, вегетарианците и веганите имат по-висок риск. Тези разлики в риска могат да бъдат обяснени отчасти с по-ниския среден ИТМ (индекс на телесна маса) и по-ниския среден прием на калций и протеини при неядящите месо", посочват още авторите на изследването.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега