Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скатов покори най-високите върхове на седемте континента

Скатов покори най-високите върхове на седемте континента

Скатов постави няколко рекорда.

Алпинистът - веган Атанас Скатов официално стана първият българин изкачил най-​високите върхове на седемте континента на планетата, при това без да консумира животински продукти. Броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16:00 ч. местно време д-​р Атанас Скатов стъпи на най-​високия връх на Северна Америка - вр. Денали/Маккинли (Аляска, 6197 м).

Така той постави няколко рекорда:

- Скатов стана първият българин, успял да завърши проекта "СЕДЕМ ВЪРХА" за изкачване на най-​високите върхове на седемте континента на планетата;
- Той е и първият веган в света постигнал тази цел;
- Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента - два осемхилядника - вр. Лхотце (8516 м) на 16.05; вр. Еверест (8848 м) на 22.05 и един континентален първенец – вр. Денали (6197 м).

Проектът на Скатов за покоряване на седемте най-високи върхове на седемте континента стартира през 2013-а година. Тогава алпинистът веган покори вр. Усуру (Африка) и вр. Елбрус (Европа). Изкачването на вр. Денали беше последния връх в колекцията континентални първенци на Скатов.

Първият си опит да покори "върха на Аляска" бе през 2015-а година, но поради проблем с фирмата организатор, той не бе допуснат дори да започне изкачването. Вторият опит продължи 10 дни. Поради влошени климатични условия, катеренето се проточи по-дълго от очакваното. Алпинистът трябваше да остане в последния височинен лагер 6 дни, заради лошото време.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин стъпил на най-​високите континентални първенци на света", сподели Скатов, цитиран на страницата на собствения му блог.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега