Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският кръвен център продължава да набира кръводарители

Бургаският кръвен център продължава да набира кръводарители

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят хора, претърпели спешни операции, родилки, деца и възрастни с хематологични и онкохематологични заболявания, които постъпват и се лекуват в бургаските болници.

Броени дни след края на извънредното положение и началото на извънредната епидемична обстановка, бургаският кръвен център продължава да се нуждае от кръводарители. От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят хора, претърпели спешни операции, родилки, деца и възрастни с хематологични и онкохематологични заболявания, които постъпват и се лекуват в бургаските болници.

В Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ  Бургас можете да дарите кръв всеки работен ден от 7:30 до 14:00 ч. При желание след това време, има екип на разположение от 14 до 18 ч. в делничен ден и от 8 до 16 ч. в празничен ден. Създадена е стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител, а служителите са оборудвани със защитни средства.

Припомняме Ви, че трябва да знаете за кръводаряването:

* Кръводарител може да бъде всеки човек на възраст от 18-65 години без значение на пол, раса, етнос, националност и вероизповедание.
* Процедурата отнема около 30-40 минути, което включва попълване на въпросник, интервю с лекар и самата манипулация.
* Всеки здрав мъж може да кръводарява до четири пъти годишно, а жените – до 3 пъти годишно.
* Даряването на кръв е безопасна манипулация, а организмът бързо възстановява дарената кръв. Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
* Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
* Кръводаряването е доброволно, анонимно и безплатно.
* Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С.
* Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск и подкрепителна закуска

Ползите за дарителя:

* Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.
* Кръводаряването подмладява, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, тонизира имунната система.
* По време на кръводаряването организмът изразходва около 600 килокалории, което помага за поддържането на здравословно тегло.

903-ма души са изявили желание да дарят кръв през м. април, съобщиха от Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. Те са с 334-ма повече, отколкото през м. март. През март броят на кръводарителите спадна рекордно заради обявеното извънредно положение и затруднения достъп до кръвните центрове в цялата страна. Същевременно нуждите от кръв за родилки, оперирани и пациенти на регулярно кръвопреливане, не намаляха. През март в Бургас са се явили едва 569 желаещи, като от тях са успели да дарят кръв 456 души.

През април до физическо даряване са достигнали 675 души, останалите са отпаднали по медицински показания. Отделението по трансфузионна хематология снабдява с кръв всички болници в Бургас и региона. За да бъдат достатъчни количествата, Бургас се нуждае месечно от 700 кръводарители. В месеците с активен туристически сезон, когато се увеличават инцидентите и катастрофите, нуждите са по-големи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега