Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църквата почита Св. Лаврентий - покровител на готвачите

Църквата почита Св. Лаврентий - покровител на готвачите

Светецът се почита както от католическата, така и от православната църква.

Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията устроени от римския император Валериан. Той бил роден около 225 година в град Оска и бил ученик на наархидякон Сикст. Когато Сикст станал папа, Лаврентий бил ръкоположен за дякон.

По време на гоненията на Валериан през 258 г. много свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания - обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството.

Скоро римския префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните и ги отвел при префекта. Със словото си го разярил и бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

Светецът се почита както от католическата, така и от православната църква на 10 август. Смята се за покровител на кулинарите. У нас професионалният празник на готвачите се чества от 2005-а година. Екипът на PoligrafF.net ги поздравява и им пожелава вдъхновение и успехи в кулинарното изкуство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега