Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Кунчев: Не предвиждаме масов скрининг на контактни лица при заразен ученик

Д-р Кунчев: Не предвиждаме масов скрининг на контактни лица при заразен ученик

Към момента здравните власти планират при случай на заразен ученик, целият клас да бъде поставен под 14-дневна карантина. През това време учениците ще учат дистанционно. След това ще се върнат към присъствена форма.

"Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. При наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение". Това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

Към момента здравните власти планират при случай на заразен ученик, целият клас да бъде поставен под 14-дневна карантина. През това време учениците ще учат дистанционно. След това ще се върнат към присъствена форма. Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм - общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК. Не се налагат обаче масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев в предаването "Преди всички". Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата, поясни той. 

"Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус", посочи още Кунчев. В анализа на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад, над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи.

Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост, уточни доц. Кунчев.

„За мен като епидемиолог граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е „внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, коментира още Ангел Кунчев пред "Хоризонт".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега