Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес Поморие празнува 137 години от Освобождението си

Днес Поморие празнува 137 години от Освобождението си

Честит празник, Поморие!Днес Поморие празнува 137 години от Освобождението си.

Днес Поморие празнува 137 години от Освобождението си.Пред паметника на участниците в Освобождението на България венци и цветяподнесоха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, заместник-председателят наОбС Поморие Неделчо Стайков, зам.-кметът Илия Джингов, секретарят на ОбщинатаТони Митев, общински съветници, граждани на Поморие.

Победитена руската армия при  Плевен, София иШейново обръщат в паническо отстъпление османските сили, действащи на Балканскиябоен театър. Османското командване не е в състояние да даде отпор нанастъпващите руски войски, които овладяват в този момент Южна България.

В тилана русите остават да действат банди, съставени от башибозуци, черкези идезертьори. Техните разбойнически действия не са пряка заплаха за рускатаармия, но са бедствие за мирното християнско население. Именнопри тази обстановка полковник Лермонтов (по-късно генерал-майор), командир на XIII-ти драгунски на Военния орден полк,със своите войници настъпва на юг, със задачата да овладее градовете по ЮжнотоЧерноморие. На 6 февруари 1878 г. руските войски са посрещнати тържествено вБургас.

По заповед на полк. Лермонтов един малък отряд от драгуни влиза на 7февруари в Анхиало. Османската администрация далеч преди пристигането на руситее напуснала града. На 8 февруари 1878 г. руският отряд достига и до Месемврия,но над населението остава да виси заплахата от разбойнически нападения. Бандитедействат в селата около Анхиало и Месемврия, като съществува опасност данападнат и градовете.

В следващите дни руските сили влизат в малки сражения счеркези и башибозуци, но тези схватки са без значение за изхода на войната, тъйкато тя вече е спечелена от русите.ГрадАнхиало е освободен. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега