Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Два артистични уъркшопа започват в Бургас този уикенд

Два артистични уъркшопа започват в Бургас този уикенд

Първият уъркшоп е театрален, а вторият е танцов.

От този уикенд Младежки културен център ще бъде домакин на два едноседмични уъркшопа. Организатори са Община Бургас и Фондация „Театър в куфар“ в сътрудничество с Фондация „За Родопите“.

Първият уъркшоп е театрален. Той ще се води от актрисата Десислава Минчева под надслов „Да играем с Деси“ с участието на деца от Бургас.

Целта на заниманията е децата да се обединят в театралната игра, чрез изкуството да си поставят общи цели и да създадат заедно една обща сценична реалност, различна от ежедневната.

Децата ще провокират въображението си, ще измислят и ще изиграят заедно своя приказка. Ще се научат как да правят импровизирани театрални кукли и що е то основен етюд в кукления театър. Чрез движение, глас, игра с предмети и импровизирани кукли децата ще заличат различията помежду си и ще дишат на сцената като един общ организъм. Чрез театралната игра те ще сътворят своя малка общност, където всички са равни и ще бъдат такива, каквито им се иска да са. Ще превърнат една своя мечта в сценична реалност.

Вторият уъкшоп е танцов. Той ще се проведе с участието на танцьори от Танцова школа „ДЮН“ и Pars pro toto - независим физически театър от град Рейкявик, Исландия. Целта на танцовата работилница е да се осъществи международен обмен на практики по съвременен танц и създаването на общ творчески продукт, който ще се представи на сцената на Културен дом НХК на 22 октомври.

Десислава Минчева е професионална актриса, завършила куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ през 1995 г. Понастоящем тя е член на трупите на Държавен куклен театър - Бургас и Родопски драматичен театър - Смолян. Десислава е участвала в над 30 куклени, драматични и танцови спектакъла на ДКТ Бургас, РДС Смолян, Младежки театър - София, Сатиричен театър - София, Център за изкуства „За Родопите“, Танцов театър „Любляна“ - Словения, Театър „Еутикеа“ - Германия и много други. Като педагог тя е ръководила уъркшопове в България, Германия, Норвегия, Словения, САЩ, Австралия, Сингапур и др. Носител е на над 10 награди за най-добра актриса на фестивали в България, Албания, Румъния, Хърватска. Със свои спектакли е пътувала в над 35 държави на всички континенти. Тя изпълнява главната роля в спектакъла „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ на режисьора Петър Тодоров в ДКТ Бургас, получил награда „Икар“ за най-добър куклен спектакъл в България през 2019 г.

„ДЮН“ е утвърдена бургаска школа, която включва танци в различни стилове: модерн, съвременен танц, джаз, характерен, популярни стилове и други. Акценти в работата на школата са драматургичните танци и творческият подход към танцуването. Лауреат е на многобройни награди за танц, хореография и цялостно представяне от национални и международни конкурси за модерен танц.

Pars pro toto Продъкшън е партньор по проекта и независим физически театър от град Рейкявик, Исландия с опит в поставянето на традиционни танцови спектакли както и някои по-новаторски експериментални постановки от областта на танца и физическия театър. Творбите са представяни в Исландия и по световните сцени.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега