Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Една година затвор за папарашки снимки и скрита камера

Една година затвор за папарашки снимки и скрита камера

Текст в проекта за Нов наказателен кодекс предвижда една година затвор, пробация или глоба за заснемане на друго лице без неговото изрично съгласие. Така папарашките снимки и скритата камера ще попаднат в деянията, наказвани със затвор. По този начин снимки на официални лица по време на почивката им или при не особено светли обстоятелства (като например депутат на среща с представител на подземния свят) ще водят до съд за фотографа.

Текст в проектаза Нов наказателен кодекс предвижда една година затвор, пробация или глоба зазаснемане на друго лице без неговото изрично съгласие. Така папарашките снимкии скритата камера ще попаднат в деянията, наказвани със затвор. По този начинснимки на официални лица по време на почивката им или при не особено светли обстоятелства(като например депутат на среща с представител на подземния свят) ще водят досъд за фотографа.

Акозаконопроектът бъде приет, снимки без изричното му съгласие ще могат да сеправят само на официални лица при „публични прояви на лицето“. Т.е. докато сивърши работата – по време на пресконференции, официални срещи, събития и т.н.,когато се предполага медийно присъствие. Специалисти предполагат, че законътняма да важи и при изпълнение на предприети мерки по механизмите на МВР заразследване на лица, за които се предполага, че са свързани с незаконнадейност. С други думи – при употребата на СРС-та, след изричното им оторизиранеот контролния орган.

Досегазаснемането на трети лица без тяхното съгласие си беше незаконно споредКонституцията, но срещу тяхното осъществяване нямаше наказателно-правна защита.С приемането на новия закон, обаче, папарашките снимки и скритата камера щепопаднат в графата криминализирани деяния, засягащи неприкосновеността начовека. Преследването на тези деяния ще става с жалба на потърпевшия, а не чрезсамосезиране на прокуратурата.

И в други страниот ЕС съществуват подобни закони – в Германия е предвидено наказание, акоснимките са направени в затворено лично пространство - домове, солариуми,лекарски кабинети и др. Няма обаче забрана за снимки в открити пространства -плажове, заведения, улици. ВъвФранция също има забрани, но те не важат, ако примерно едно лице е попаднало вгрупова снимка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега