Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК констатира проблеми с усвояването на европарите за образование у нас

ЕК констатира проблеми с усвояването на европарите за образование у нас

"Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото", коментира служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Възможно е замразяване на европейските пари за българското образование. Това стана ясно днес, след като от МОН потвърдиха, че е пристигнало предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), извършен през октомври 2016 г.

Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии. При структурирането на управляващия орган на програмата например нямало ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

"Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма  ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН", коментира служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Работата по разрешаването на проблемите вече е стартирана, съвместно с ЕК, увери той. "Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", подчерта проф. Денков.

"Смятам, че настоящият ръководител на управляващия орган на ОП НОИР г-жа Цветана Герджикова носи пряка отговорност за част от тези проблеми, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка", коментира още проф. Денков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега