Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Екоинспекцията е открила 17 мъртви делфини от началото на сезона

Екоинспекцията е открила 17 мъртви делфини от началото на сезона

В териториалния обхват на екоинспекцията в Бургас – от община Бяла до Царево, до края на юли 2015 г. са намерени 17 мъртви делфина, съобщават от МОСВ. Три от случаите са със съмнения за насилствена смърт, за което органите на МВР са уведомени.

В териториалния обхват на екоинспекцията в Бургас – от община Бяла до Царево, до края на юли 2015 г. са намерени 17 мъртви делфина, съобщават от МОСВ. Три от случаите са със съмнения за насилствена смърт, за което органите на МВР са уведомени. Броят на намерените и идентифицирани трупове на делфини по Южното Черноморие към края на летния сезон през 2014 г. е бил 15, значително по-малък в сравнение с предходни години. За 2013 г. са били 37, за 2012 – 74. 

За сравнение, във Варненската екоинспекция са получени 15 сигнала за изхвърлени от морето делфини,  6 от тях – неоснователни. Година по-рано от постъпилите 16 сигнала за бозайници от разред Китоподобни пет са били неоснователни.

Причините за смърт при делфините могат да са заболявания с гъбичен, вирусен, бактериален и/или паразитен произход, или естествена смърт. Често смъртността при бозайниците в Черно и Средиземно море е в резултат от неволно заплитане в рибарските мрежи.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри". Изключения от забраните се допуска с писмено разрешение от министъра на околната среда и водите или оправомощен от него зам.-министър.

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс. Наказанията са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв., сочи НК. Сигнали за бедстващи или мъртви делфини бургазлии и гостите на града могат да подават на "зеления" телефон на РИОСВ - 056/813 212.

При произшествие с делфин РИОСВ имат задължение да констатират вида и състоянието на намерените екземпляри и информират МОСВ. Министерството води статистика – своеобразен мониторинг на защитените морски бозайници. Целта е поддържането на Националната мрежа за изхвърлени на брега и/или уловени в рибарски мрежи делфини.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега