Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експерт: Има спекула при цените на хранителните продукти

Експерт: Има спекула при цените на хранителните продукти

От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините

Според Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ след пиковите стойности на основните суровини на международните пазари през лятото 2022 година е започнал постепенен процес на успокоение и на намаление на  цените на енергоизточниците, на металите, на зърнените култури, но за съжаление това не се отразява на цените, които виждаме на нашите пазари. "В България има един много сериозен спекулативен елемент в цените, които виждаме в стоките на дребно". Това заяви в програма "Точно днес" икономическият анализатор към синдиката Петър Мишев. Той припомни, че и земеделското министерство преди дни оповести, че имат официални данни за  спекула.

Експертът се надява, че проверките, предприети от институциите ще окажат влияние за нормализиране на пазара.От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата. Като драстичен пример посочват цената на млякото, която нараства от фермата до търговския обект в пъти. Експертът коментира и разликата в цената на едни и същи стоки в магазините от една и съща търговска верига у нас и в страни в ЕС.

"Всеки по веригата се опитва да прехвърли вината на някой преди или след него за високата цена, но потребители са тези, които страдат от цялата схема. Тук е ролята на държавата да установи къде нещата се пропукват и къде се извършват нелоялни търговски практики и къде се слагат надценки, които не отговарят на реалната пазарна ситуация", посочи икономистът.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега