Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Елена Йончева: България трябваше да настоява за пълноправно членство в Шенген

Елена Йончева: България трябваше да настоява за пълноправно членство в Шенген

Евродепутатът Елена Йончева се надява още тази година България да получи дата за членство в Шенген и по суша, а не само по въздух и вода:

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева смята, че България е трябвало да настоява за пълноправно членство в Шенген, а не да се съгласява на частично присъединяване по въздух и вода  в края на март. Новият пакт за миграция, който ще бъде подписан до края на мандата на този Европейски парламент, ще бъде много по-справедлив за България, каза още Йончева.

Евродепутатът Елена Йончева се надява още тази година България да получи дата за членство в Шенген и по суша, а не само по въздух и вода: 

"Не само трябва да убедим Австрия. Вероятно в течението на следващите месеци или година може да се окаже, че трябва да убеждаваме още някоя държава. Колкото до въпроса, доколко е реалистично още през 2024 г. да влезем, за съжаление виждаме, че мигрантският поток се увеличава и това не е много добра среда, за да водим такива преговори. Моето лично мнение е, че ние не трябваше да се съгласяваме на "въздушен и воден" Шенген. Не трябваше да играем на тази карта на вътрешен пиар, че сме постигнали нещо. Трябваше да искаме "всички или нищо"".

На въпрос на БНР дали е реалистично до края на мандата на европейските институции да получим някаква дата, Йончева отговори:

"Всички се надяваме, че ще получим и че политическата ситуацията в Австрия може би няма да е тази, която всички предвиждаме на следващите избори. Самото правителство казваше, че за България би било победа единствено влизането в пълноценен Шенген. След като влязохме само по въздух и вода, изведнъж се оказа, че това също е успех и бих казала, че едно такова поведение не е по никакъв начин последователно".Новият Пакт за миграция, по който работи Европарламента, предвижда нови механизми, по които Европа ще се опита да реши проблема с миграцията. Те ща бъдат много по-справедливи за държавите, които са външна граница на ЕС, след които е и България. 

"Когато в България пристигне над определена бройка бежанци, без да има натиск останалите държави от Европейския съюз, които не са на първа линия, те ще поемат част от тези мигранти. Това се нарича принципна солидарност. Защото досега, според Дъблинското споразумение, какво излиза - че ние отговаряме за всички незаконни мигранти, които минават през българската граница и след това, ако някой поиска, може да ни ги върне обратно, защото ние сме ги регистрирали".

Йончева допълни, че новият пакт за миграция  ще бъде подписан до края на мандата на този Европейски Парламент. За да влезе в сила, обаче, е необходимо одобрението на всички държави членки, което ще отнеме още една или две години.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега